Kninski baby boom

18.02.2023.

19:50

Autor: Anamarija Škorić/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Kninski baby boom

Kninski baby boom

Foto: HTV / HRT

Prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2022-oj u Hrvatskoj je zabilježen znatan pad broja novorođene djece u odnosu na godinu prije. Naime, rođeno je čak 2 tisuće 514 djevojčica i dječaka manje nego u 2021. No jedan je grad - iznimka. U Kninu je, prema podacima iz tamošnjeg rodilišta, lani zabilježen plus - 30 posto djece više nego u godini prije.    

Iz godine u godinu, puno desetljeće, u kninskoj bolnici sve se rjeđe mogao čuti dječji plač. No, danas potpuno drukčija slika. 


- Druga beba, porod je prošao savršeno. U nedjelju sam rodila. Prva je Lucija, ovo je druga Kata, rekla je Petra Kurbaša


U rodilištu kažu: Kata nastavlja lanjski pozitivan trend. Naime, u 2022. rodilo se 179 beba. Čak 30 posto više nego u godini prije. 


- Iz mjeseca u mjesec mi smo samo pratili i uvijek se rado veselili tome kako je bio povećan broj, kazala je Dragica Tojčić, dr. med./Odjel za ginekologiju i opstetriciju Opće i veteranske bolnice "Hrvatski ponos" Knin.


Mlada obitelj prošle je godine dočekala prinovu. I to svog šestog člana. 


- I taj baby boom dokazuje opet da u Kninu ima smisla i zasnovati obitelj i da se u Kninu isplati živjeti, rekao je Katarino Savčić


Zvonimirov je grad, za njih, kao stvoren za odgoj djece i ne pada im na pamet mijenjati adresu. 

 

- Sigurne su sve- parkići, škole, vrtići... Sigurnost je na prvom mjestu. To je najbitnije za onoga tko ima malu djecu, kazala je Zrinka Stjepanović


Najmlađi su prioritet i udrugama. 20-tak majki i očeva iz Knina putem projekta "Prvi koraci" šire znanja o odgoju djece do 5 godina.


- Pa i onih znanja o razvoju mozga, što u kojoj fazi, kako reagirati. Prolazimo zajedno s roditeljima stalno osluškujući njihove potrebe, rekla je Anita Ercegovac iz Udruge za djecu i mlade "Čarobni svijet" Knin. 

 

- Imam dvije curice od dvije i pet godina. Svaka naša edukacija kao roditelju za njih je i za bolje sutra, rekla je Josipa Šiško


A boljeg sutra neće biti bez sigurnih radnih mjesta. Privlačenje poduzetnika stoga ovdje smatraju najboljom demografskom mjerom. 


- Realno obitelj koja tu nema posao i nije stambeno zbrinuta teško da će se odlučiti ostati u gradu. Isto tako s obzirom na situaciju teško da će se odlučiti da imaju više djece, kazala je zamjenica gradonačelnika Knina Kristina Perić


Kninski mini "baby boom" donio im je i slatke brige. Rasle su naknade za novorođenčad za 220 tisuća kuna pa je proračun dva puta išao u rebalans. A zbog mališana iz generacije 2022. morat će graditi i novi dječji vrtić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!