Zavala, a ne Los Angeles: 'Ko to može platit'

16.10.2021.

14:34

Autor: Maja Trnić/Puls/P.F./HRT

Jadran Lazić / Zavala na Hvaru

Jadran Lazić / Zavala na Hvaru

Foto: Puls / HRT

Još od 1987. živi u Los Angelesu. Karijeru mu je obilježila suradnja s najvećim svjetskim glumačkim i pjevačkim zvijezdama. Ali uspješni fotograf Jadran Lazić tom se glamuru 'daje' samo šest mjeseci. Preostali dio godine živi u malom, mirnom mjestu Zavali na južnoj strani otoka Hvara. Monografija i izložba njegovih radova obišle su regiju, no nas je zanimalo kako provodi dane na otoku.

Jadran Lazić danas je jedan od najpoznatijih fotografa, ne samo hrvatskih, nego i svjetskih, koji je ostvario doista zavidnu karijeru iza objektiva. Kako je od splitskog dječaka sa snovima stigao do slavnog fotografa za kojeg se otimaju najveće svjetske zvijezde?

- Mene je povukla ambicija, avantura. Bavio sam se fotografijom u ondašnjoj Jugoslaviji i došao do momenta da ne mogu ništa više od toga ostvariti. Tako da sam odlučio – ili ću ići negdje ili ću završiti fakultet i baviti se biznisom. Ali volio sam fotografiju i rekao - idem probat'. Otišao sam u Francusku bez novca i bez znanja francuskog, priča.

Jadran kaže kako je Split bio najljepše mjesto za odrastanje, gdje je i otkrio fotografiju. Kako je njegovu ocu hobi bila fotografija, nesvjesno je i njemu usadio tu ljubav.

- Bio je na brodu "Galeb", koji je često putovao po svijetu. Di god bi iša', on bi slikava' i onda kad bi doša' doma bi u kupatilu napravio mračnu komoru, i tu je razvija' filmove i slike, priča Jadran o svojem prvom susretu s fotografijom. U sedmom razredu osnovne škole priključio se fotosekciji, ostalo je povijest.

Kada je riječ o njegovu radu i stvaralaštvu, kaže da ide dalje.

- Što sam radio, toga više nema. Ne postoji zadnjih desetak-petnaest godina kako je počela 'social media'. Puno magazina se ugasilo, ljudi se više ne slikaju za magazine jer im nije potrebno - imaju Instagram. Taj dio fotografije je završena priča, kaže Lazić i dodaje kako je tehnologija toliko napredovala da se mobitelom danas može napraviti sve.

- Svi misle da mogu biti fotografi, ali ne mogu. Treba imati oko. Nije ni loša tehnologija, pojednostavnila je život svima, pa i meni. Više aparate ne nosim, smatra.

Iako većinu života nije živio u Hrvatskoj i proputovao je cijeli svijet, Lazić nije zaboravio svoju obitelj i svoje korijene, kojima se uvijek vraća, a posebice svojoj majci.

- Mama je moja kraljica, mama je meni sve. Ona je cijeli život brinula o nama – otac je, nažalost, rano 'otišao', tako da se za nju brinem i brinut ću se do zadnjeg trenutka, rekao je Lazić, koji slobodno vrijeme provodi u Zavali na otoku Hvaru – i tako posljednjih 40 godina.

- Za mene najljepše mjesto na otoku Hvaru, ističe.

Inače s obitelji živi na relaciji Los Angeles - Hrvatska.

- Svi bi željeli doći živjeti u LA – klima je fantastična, ali socijalni život je na vrlo niskom nivou. To nije 'lifestyle' za mene, nema do našeg mentaliteta dalmatinskog, smatra.

-  Ovi koji žive ovdje na Hvaru, imaju nešto što je najljepše na svijetu – 'ko to može platit', zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!