Birani uzorci našli su se pred žirijem najstarijeg natjecanja u ocjenjivanju domaće slavonske kobasice, osječke Donjogradske kobasijade. Događaj je okupio proizvođače iz Slavonije, Baranje i Srijema, ali i iz udaljenijih hrvatskih krajeva koji njeguju proizvodnju te suhomesnate delicije.
Poput malih umjetničkih djela, precizno posloženi uzorci domaćih kobasica, izgledom i mirisom podjednako zavode i medije i publiku.
Iskusni suci vrednovali su ovitak, konzistenciju, presjek te okus i miris.
- Ocjenjujemo je li je užeglo, ima li okus po užeglosti, je li gorko, je li kiselo, ima li nesvojstvene okuse, je li je prezačinjeno ili nedovoljno začinjeno, pojasnio je izv. prof. dr. sc. Vladimir Margeta s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.
- Mi smo imali danas preko stotinu kobasica i kulenovih seka, skoro 40, ja bih rekao i to je napad na osjetila. Dakle, nije lagano u kontinuitetu jedan za drugim ocjenjivati, ustvrdio je prof. dr. sc. Goran Kušec s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti.
Kako bi ocjenjivačka nepca ostala objektivna, u pravilnim se razmacima poseže za jabukom, sirom i vodom, jer kobasica je, za mnoge, neprijeporna kraljica stola.
- Ona je sigurno vrhunski proizvod koji sad nalazite po stolovima i u Zagrebu i po Dalmaciji, Istri, znači - po cijeloj Hrvatskoj, a i vani. Količina nikad nije dovoljna, a proizvođača ima, ali nikada dovoljno, kvalitetu imamo, to je dokazano. Ljudi su učili jedni od drugih, dodao je Damir Lukač, predsjednik Udruge "Donjogradski kobasičar".
Brojni mladi entuzijasti
Zato na Donjogradsku kobasijadu već godinama podjednako dolaze mladi entuzijasti, ali i proizvođači kobasica s višegodišnjim stažem.
- Otkad znam za sebe s tatom i pokojnim djedom sam uvijek radio i kobasice i seke i sve, te želim to prenijeti na svoju djecu u budućnosti, rekao je Toni Milešević, proizvođač kobasice i kulenove seke iz Višnjevca.
- Netko voli ljuće, neko blaže, ja pravim umjereno, što se kaže, djeca vole umjereno, pa onda i ja pravim po njima, dodao je Bariša Čamber, proizvođač kobasice i kulenove seke iz Jaruge.
Domaća je kobasica u Slavoniji i Baranji jedan od simbola znanja i iskustva, ali i svojevrsna ritualna hrana koja se uvijek jede kada postoji dobar povod za druženje i pokoju zdravicu.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!