Kompas meduza - što učiniti kad vas opeče

23.06.2022.

17:01

Autor: Ivana Nežić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Kompas meduza

Kompas meduza

Foto: Regionalni dnevnik / Centar za istraživanje mora - Institut Ruđer Bošković / privatne snimke

Male su, žuto-smeđe boje s karakterističnim crtama po klobuku, a kontakt s njima izrazito je neugodan. One su kompas meduze, žive u Atlantskom oceanu i Sredozemlju, ali sve ih je više u sjevernom i južnom Jadranu. Kod kupača izazivaju strah pa je pulska ekipa HRT-a istražila što učiniti ako vas opeče. 

U maloj se bočici čuva otrov, kažu, a one to potvrđuju. Na klobuku imaju oznake u obliku slova V, nalik baš kompasu.

- Iz njenog klobuka se produžuju 24 lovke koje mogu narasti do 1 metra i one sadrže nakupine žarnih stanica koje mogu, u dodiru s kožom, izazvati jako bolne opekline, objasnila je Tamara Sović, biologinja, Aquarium Pula.

Tako se bezbrižno uživanje u moru može pretvoriti u noćnu moru. Na pulskoj plaži Ambrela svi su već čuli za njih.

- Možete dobiti visoku temperaturu tako da nas prilično uznemirava pogotovo zbog djece jer mogu doći u plićak, istaknula je Vesna iz Pule.

- Ne plašim se. Vidjela sam ih nekoliko, ali ne čine mi se opasne, rekla je Antoella, turistkinja iz Italije.

Na pitanje što bi u slučaju da ju opeče, bi li znala kako se ponašati odgovorila je da ne bi.

- Nadam se da znaju spasioci, dodala je Antoella.

Zato liječnici znaju što treba.

- Opasnost da se dogodi neka generalizirana alergijska reakcija, to obično se događa kada meduze, bilo koje meduze, dođu u kontakt sa sluznicama naročito s dišnim putevima. Ne dao Bog da ih progutate, u tom slučaju je to po život opasno. Sve ostalo su alergijske reakcije koje mogu biti lokalne, rekla je Tatjana Bilić, voditeljica hitnog prijema, OB Pula.

Mjesto dodira je dovoljno ispirati morskom vodom, nikako slatkom, i namazati kremom koja hladi. Liječniku se treba javiti samo u slučaju teških alergijskih reakcija.

Te meduze se pojavljuju u svibnju i rano ljeto.

- Ako je uočite prvo je ne treba dirati te probati izbjeći mjesto. Ako vidite da je ona blizu vas ili ako ste se već dovoljno približili, onda je maknite nekim predmetom, naglasila je biologinja Sović.

Iz rovinjskog Centra za istraživanje mora apeliraju na sve da jave na kojim su mjestima kompas meduze uočene.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!