Krapanj bez Spužvara ne može

31.01.2022.

21:09

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Ivona Ramadža

Brod "Spužvar" od Brodarice do Krapnja plovi tri minute

Brod "Spužvar" od Brodarice do Krapnja plovi tri minute

Foto: HTV/IMS / HRT

Brodovi su za otoke veza sa svijetom. Najkraća brodska linija u Hrvatskoj ima samo 320 metara. Toliko su, naime, udaljeni Brodarica i otok Krapanj. Svakodnevno, već pola stoljeća dvije obale povezuje brod Spužvar, koji tu udaljenost prijeđe za samo tri minute.

Brod "Spužvar" pristaje u Krapanj 15 puta na dan

Brod "Spužvar" pristaje u Krapanj 15 puta na dan

Foto: Dnevnik/IMS/HTV / HRT

Konope mu zimi odvezuju petnaest puta na dan, ljeti dva puta više. Otkako je 1972. prvi put porinut u more, Spužvar vozi na relaciji Krapanj-Brodarica, i jedino na njoj.  Kopno i otok za koji se zna reći da je ravan kao daska dijeli 320 metara, put koji Spužvar prijeđe u tri minute, u čas, rekli bi mještani. A za Spužvara kažu - to je zjenica u oku.  


Brodu izgrađenom u našem hrvatskom brodogradilištu ime su dali Krapljani. 


- Zbog tradicije otoka Krapnja i onoga čime se Krapljani bave, kaže Roko Tanfara, vlasnik Muzeja spužvarstva i suvenirnice na Krapnju.  


Linija je brodu Spužvar skrojena prema tamošnjim vjetrovima i maretama. 


- Krapanj je vrlo poseban, ovdje svaki vjetar osjetite, ali za Spužvara to je mačji kašalj,  kaže Spužvarov kapetan Renato Jaram


Imati radno mjesto na kućnome pragu nema cijenu. 


- Pet minuta mi je posao od kuće, to stvarno treba samo poželjeti, kaže Jaram. 


Ploveći je ovo kroničar otočnog života.


- Godišnje preveze sedamdeset-osamdeset tisuća svijeta, a u udarnim mjesecima, u sedmom, osmom, jedno 15-20 tisuća, kaže član posade Joso Mučić.


Spužvar je čvrsta veza - i u dobru i u zlu. 


- Možemo ih i u ponoć dignuti da nas prevezu, nedajbože, u potrebi. Jeste li čuli, najbolji ste na svijetu!, dovikuje dvočlanoj posadi Krapnjanka Dragica Curavić.


Ni bura ni jugo ne mogu mu ništa, a dani kad je ostao vezan, broje se na prste.  

Dalibor Garma, predsjednik Mjesnog odbora Krapanj, kazao je  u središnjem Dnevniku da u Krapnju fali radnih mjesta i ulaganja u mlade ljude. 

- Imamo hotel na Krapnju, 50-ak apartmana, dobru klimu, ali je problem što mladi ovdje nemaju posla pa bi im trebalo stvoriti radna mjesta. Ulaganje u mlade sigurno je ulaganje u budućnost. Problem je što nemamo doktora ovdje. Ambulanta je obnovljena prije 3-4 godine, a otkad je počela epidemija COVID-a, doktor nema više vremena dolaziti ovdje, kazao je Garma. 

Smatra da bi se turistička sezona mogla produžiti i na više od 100 dana kada bi se luka osposobila za prihvat još brodova. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!