Legendarni Vojo Šiljak ostavštinu darovao bjelovarskom gradskom muzeju

12.03.2022.

16:35

Autor: Sani Lukić/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Vojo Šiljak

Vojo Šiljak

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Legendarni radijski i televizijski novinar, voditelj, urednik, publicist i vicmaher, Vojo Šiljak, svoju je ostavštinu odlučio darovati bjelovarskom gradskom muzeju. Obišao je izložbu dijela te ostavštinu nazvanu "Taxi za Bjelovar" prema poznatoj kultnoj radijskoj emisiji Taxi za Babilon.


Vratio se Vojo Šiljak svojim počecima jer upravo je u zgradi muzeja počeo svoju karijeru još kao bjelovarski gimnazijalac. 

- Ovdje je bila razglasna stanica. Dva mikrofona, a po cijelom Bjelovaru tu u ovom parku prekoputa pa okolo naokolo pa ja mislim da je bilo 50, 70 zvučnika koji su bili obješeni na drveće. I onda smo ovdje gore recitirali, objavljivali, govorili smo vijesti, a to sve su ljudi slušali ispod tog drveća, govori Vojo Šiljak. 

Suprugu Đurđu s kojom je u braku gotovo pola stoljeća pitamo priča li kod kuće svakoga dana viceve.

- Mislim da je u kući malo drugačije, ali je s njim uvijek zanimljivo, lijepo i uvijek ugodno, kaže Đurđa Šiljak.

Na izložbi uređaji nezaobilazni u novinarskom životu, pisaći strojevi, magnetofoni, televizor. Tu su i brojni intervjui iz raznih publikacija.

- Ja još uvijek vjerujem da pravda postoji samo u kaubojskim filmovima i da se bez revolvera ništa ne može...

Bez obzira na to što je radio i na televiziji, kaže da mu je radio draži i topliji.

- Radili smo emisije iz Barcelone, iz Monte Carla. Emisiju iz Pariza smo radili. Ja ću vam sad samo reći da smo u Parizu uživo sad ću vam nabrojati samo neke ljude koji su sudjelovali. To je bio Pierre Cardin to je bila Jeanne Moaru, zatim je bila Geraldine Chaplin, najmlađa kći Charlia Chaplina.

Bogatiji je Bjelovar ne samo za oko 600 predmeta iz života Voje Šiljka jer stižu i novi iz riznice bogate novinarskim radom koji i dalje traje.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!