Lička polja lavande u punom cvatu

25.07.2021.

06:58

Autor: Hrvoje Matejčić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Lička lavanda

Lička lavanda

Foto: Hrvoje Matejčić/Regionalni dnevnik / HRT

Lička polja lavande u punom su cvatu, a nakon obilnih kiša počela je berba. Zbog višemjesečne suše prinos je malo skromniji, ali kvaliteta je izvrsna. Lička lavanda, s markicom Lika quality, svoje je mjesto našla i na Plitvičkim jezerima. 

Miris lavande širi se podno Udbine i mami vas da posjetite najveće polje tog grmolikog bilja u Lici. Na preko 2 hektara zasađeno je 7000 grmova prave lavandule.  

- Berba je u tijeku kao što vidite, ulja se dobiva u kotlu. Za otprilike 80 do 100 kila cvijeta, dobije 4 do 5 decilitara ulja, ovisi o godini, pokazuje Melanie Ajduković, vlasnica obrta za uzgoj i preradu lavande Ajda.

A ova godina kaže nam Melani bila je previše sušna pa će smanjiti prinos ali će zato ulje i hidrolat biti odlične kvalitete

- Malo je ipak suša zasmetala pa je sitniji cvijet, ali osjetite miris. Mislim da će ulje biti vrlo, vrlo kvalitetno, govori.

Udbinska je lavanda postala dio ponude proizvoda s markicom Lika quality koji su na plitvičkim jezerima kao vrhunski proizvodi dobili priliku promocije i prodaje.

- Svake godine imamo sve više proizvoda i sve više proizvođača. Prema zadnjim informacijama mislim da je sad u sustavu 180 proizvoda i 60 proizvođača što ohrabruje, naglašava Tomislav Kovačević, ravnatelj, JU NP Plitvička jezera.

Svoja polja lavande unatoč svim poteškoćama i kriznim godinama, Melani ne bi mijenjala nizašto.

- Unatoč svemu ja ovo radim iz čiste ljubavi. Bez obzira na to što nema neke zarade, ali vidim budućnost u ovom svemu, govori Melani.

Obitelj Ajduković i njezine prijatelje koji joj pomažu čeka još nekoliko dana berbe i destilacije nakon čega će se mirisi ličke lavande proširiti Hrvatskom i svijetom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!