Lošinjske stijene kriju motar koji najviše voli kamen, more i sunce

18.05.2025.

07:06

Autor: Dajana Kruneš/T.D./More/HRT

Raširen je od Crnog mora i Mediterana sve do Sjevernog mora i Engleske. Raste bliže moru od bilo koje druge biljke. Zovu ga morskim komoračem, obalnim Petrovcem, motarom, a mi ga, u pratnji gospođe Sandre, tražimo na lošinjskim stijenama. 

I ne samo motar. Kriju stijene još morskog povrća kojim ćemo napuniti košaru, a onda i gladna usta. 

- On najviše voli kamen, more, sunce, ma njemu je važno da bude blizu mora. Evo vidimo koliko ga i tu ima, to su sve mladi izdanci, baš je pravo vrijeme da se bere jer ljeti on procvjeta, dobije one lijepe žute cvjetiće, ali onda je već pretvrd za konzumaciju. Sada je najbolje brati ga, četvrti mjesec i polovica petog mjeseca recimo, rekla je Sandra Nikolić

Nekada je motar imao široku primjenu u kulinarstvu, kozmetici i medicini. Koristio se kao diuretik, ali i protuotrov kod ugriza zmija. Vitamin C, mineralne soli, jod, omega 3 masne kiseline - samo su dio bogatstva koje krije u sebi. 

- Koliko nam je obalni dio bogat biljem koje je jestivo, može se koristiti, a da to možda i ne znamo. Mi smo brali motar, ali ako idemo malo naprijed, naći ćemo i morsku blitvu, onda luk ili češnjak koji raste uz obalu, tu je i maslačak, kao i šparoge, dodala je Sandra.

Obalni dio bogat biljem


- Pa da ništa neće u kršu da raste. Blitvica je kao puzavac, isto beremo listiće, ali ona je malo žilavija od one blitve iz vrta, ali je jako dobra. Opralo ju je more i kiša, kada ju kuhamo ni soli ne moramo dodati. Mi je uglavnom spremamo s krumpirom, ali može i s paštom ili rižom, samo što ima taj jedan jaki, ali fini okus, rekla je Sandra.

I kao takvo, snažno i aromatično, okupano suncem i morskom posolicom, postaje prava gastro poslastica. 

- U gastronomiji prisutan je kao prilog u raznim salatama i jelima. Može se pripremati kao šparoge sa maslinovim uljem, na lešo, pa dodate tvrdo kuhana jaja i evo obroka. Mi radimo i ukiseljeni motar, skuhamo vodu, ocat, sol i šećer i kada se to ohladi dodajemo u motar pa u staklenke. To možemo začiniti uljem, ispečemo kruh i eto još jedan dobar obrok. Zapravo to je namirnica s kojom nema kompliciranja, istaknula je Sandra.

Priroda nudi, pa tko prepozna. Prepuštamo zato i sva ostala čula otočnim ljepotama. U miomirisnom vrtu gospođe Sandre više je od 200 različitih biljaka. Kadulja, smilje, aloe vera, mlječika, brnistra ... 

- Ne bih mijenjala otok. Iako volim jako putovati, ne bih ostala negdje drugdje živjeti. Lošinj je Lošinj, naglasila je Sandra. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora