Nedostatak liječnika dugogodišnji problem - Makarska je svijetli primjer

30.03.2022.

07:00

Autor: Ivana Šilović/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Kardiološka ambulanta u Makarskoj

Kardiološka ambulanta u Makarskoj

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Manjak medicinskog kadra i duge liste čekanja problem su velikog broja gradova i općina. Među njima je i Makarska u kojoj je prije dvije godine potpisan ugovor s dvoje radiologa, a nedavno i s kardiolozima. Na taj se način stanovnicima pruža najbolja moguća zdravstvena zaštita pa ne moraju putovati u Split i Zagreb.

U Domu zdravlja Makarska s radom je počela kardiološka ambulanta. Grad Makarska u suradnji s Domom zdravlja problem je uzeo u svoje ruke.

- Dakle za sve one koji su trebali ili u Split ili u Zagreb sada će dva do četiri puta mjesečno dolaziti liječnik i sve će se obavljati u Makarskoj, pojašnjava gradonačelnik Makarske Zoran Paunović.

- Često idem u Zagreb jer sam transplantiran, pa onda i u Split. Sada će to biti ovdje i to je dobro, kaže jedan od anketiranih pacijenata.

- Odlazak u Split je maltretiranje i sve ostalo, dodaje anketirana pacijentia.

Problem se već kotrlja godinama. Liječnike specijaliste koji odlaze u mirovinu nema tko zamijeniti. Mladi liječnici biraju drugačiji put.

- Ta mjesta je teško popuniti, ono što sada radimo u suradnji s lokalnim samoupravama jest da zajednički financiramo jedanput tjedno. Također postoji plan i za druge specijaliste, ali mi moramo odradi papirologiju s Ministarstvom i HZZO-om. U pitanju su urolozi i dječji kirurzi, govori Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

- Tu postoje određene administrativne prepreke, očekujemo da to riješi Ministarstvo, dodaje gradonačelnik Makarske Zoran Paunović.

- HZZO i Ministarstvo moraju ta puna sredstva koja troše na pacijente usmjeriti u ljude, doktore i sestre, koji bi otišli do pacijenta i tako ćemo uštedjeti HZZO-u na putnim nalozima, dodaje Rađa.

Grad Makarska svijetli je primjer kako se može poboljšati godinama devastirana zdravstvena zaštita. U planu je dolazak i drugih specijalista.

Na godišnjoj razini za bolji život svojih sugrađana izdvojit će oko dva milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!