Od majburgera do starog željeza: Gdje su nestale mesne industrije?

26.08.2024.

07:05

Autor: Sani Lukić/V.K./Plodovi zemlje/HRT

U Hrvatskoj je stočarstvo više od dva desetljeća u dubokoj krizi. Broj se stoke nezaustavljivo smanjuje. Nestalo je mnogo farmi, jer recept opstanka nisu našle. A onda su s radom prestale i mesne industrije koje su upravo stočarima bile spas jer su otkupljivale stoku.

Matija je treća generacija u obitelji Čorba u Novom Virju. Nastavlja djedovu tradiciju, ali ne više mljekarstva već tova junadi. Ostavili su tek jednu kravu za mlijeko sir i vrhnje.

- Jedino što je manje je posla, nema dojenja, nahrani se, ali opet treba hranu pripremiti. Ima puno posla imamo ovaj kraj gdje raste lucerna, a s njom je najveći posao, naglašava Matija Čorba.

Utove na godinu ovdje oko 100 junadi i sve odlazi u izvoz.

- Složili smo da ide po tura u kamion jer domaći ne žele platiti ovakve mesne pasmine, ne žele platiti više. U zadnje vrijeme najviše izvozimo na Kosovo, govori Matija.

Otac Pero ističe kako su nužna strana ulaganja u mehanizaciju, ali i objekte.

Nema krava, nema mlijeka, nema teladi


- Ispoštivali smo neke mjere koje nam je dalo ministarstvo poljoprivrede i agencija za plaćanja. Znači, za dobrobit životinja postavljali smo rešetkaste podove. Sin uglavnom odrađuje papirnati dio posla i mjere za potpore, naglašava Pero Čorba.

Kao i kod svih naših tovljača junadi ključni je problem-manjka domaće teladi za tov pa je u ovaj pravi međunarodni skup teladi.

- Domaće teladi nema, uglavnom je uvoz, nema, jednostavno nema, ako se nađe nešto malo pa onda to teško,iskombinirati u boksove onda tu zna biti problema šepavosti i tuku se jednostavno jedni s drugima. Čujemo sad čak iz Nizozemske Španjolske ?Tako je ovo je tura iz Nizozemske tamo su Španjolska, ovo je Češka roba, ali ne mogu reći, zadovoljan sam nema bolesti i to je najbitnije, naglašava Matija.

- Nema krava. S mljekarstvom se uništilo i tovno govedarstvo i nema teladi za tov. Lika nam zjapi poluprazna, mislim da se nije dovoljno učinilo. Da se u mjestima gdje su veće površine gdje se, čini mi se, ubiru samo poticaji, da bi po svakom hektaru trebala ili koza ili krava ili ovca bilo što.,Onda bi imali svoju robu, rekao je Pero.

'Što sve ima Mađarska, mi nikada nećemo imati'


Mađarska je ovdje udaljena tek kilometar preko Drave a tamo kada će Pero drug priča. U šali ćemo: Možda zato što Mađarska nema more.


- Kad odemo u Mađarsku, pogledamo tamo i mislim kako mi to nikada nećemo imati. Kolika su to stada, koliko je to teladi i koliko se tamo ulaže u poljoprivredu. Što Mađarska ima, a mi nemamo? Ima krava, nema more ima Balaton, ali zato oni idu k nama na more, naglašava Pero.


Pero se žali na gašenje naših mesnih industrija.


- Nema nažalost niti jedne klaonice bliže od 65 kilometara, govori Pero.


A ne postoji ili ipak postoji ali izgleda ovako nekadašnja perjanica bjelovarske mesne industrije Opreme je prodana a vlasnik Fortenova grupa prodaje i nekretninu. Jedan od nekadašnjih direktora prisjeća se uspona.


- Sjećam se recimo jedne godine smo zaklali 125 tisuća svinja i 36 tisuća junadi sve je to proizvedeno u Bjelovaru i oko Bjelovara sa seljacima koji su u to vrijeme proizvodili, rekao je Krešimir Pavičić, nekadašnji direktor "5.maja" Bjelovar.


Razumljivo je da je vlasniku koji u Vrbovcu ima suvremenu mesnu industriju ova nepotrebna pa tvornica ne radi već desetak godina. 


- Imali smo izvozni broj za američku vojsku, a izvozili smo i za arapske zemlje, ali najviše za Europu. U Italiju je u jednom danu znalo biti otpremljeno 8 velikih hladnjača, dodao je.


Majburger, preteča hamburgera


Nastao je ovdje 80-ih i proizvod koji je proslavio Bjelovar - poznati majburger, preteča današnjih hamburgera, juneća pljeskavica s domaćim pecivom koja je preplavila bivšu državu.Nabavljala se i putem sindikata tako da je bila u zamrzivačima mnogih kućanstava jer se brzo i jednostavno pripremala.


- Proizvodnja je išla izvrsno jer je bila od izvrsne junetine prosječna masnoća prednjaka je recimo 19 posto. Apsolutno sirovina za majburger je bila odlična i proizvodnja je neprekidno rasla tako da smo na kraju sagradili jedan novi dio tvornice. Uložili smo dosta truda, obišli pola Europe, koristili profesore s fakulteta napravili zaista jednu odlučnu tvornicu, sjeća se.


Sada stroj iz kojega je izašlo to zna koliko milijuna majburgera odlazi u staro željezo, a tvornica koja je bila kruna stočarstva bjelovarskog kraja s nekada više od 200 radnika čeka kupca. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!