Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje već se godinama obilježavaju u našim vrtićima i školama. Dobra je to prigoda da se djeca upoznaju s običajima koje više nemaju često priliku vidjeti u svakodnevnom životu.
14.10.2024.
18:14
Autor: Danijela Bratić-Herceg/D. S./Regionalni dnevnik/HTV/HRT
Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje već se godinama obilježavaju u našim vrtićima i školama. Dobra je to prigoda da se djeca upoznaju s običajima koje više nemaju često priliku vidjeti u svakodnevnom životu.
U tradicionalnim nošnjama male vrtićance dočekale su "Marica" i "Barica", njima dobro poznate odgojiteljice.
- To se zove "ružđim kuruzu". Prvi klas je najteže zružđiti, a onda si dalje zemete klasje, pojašnjava odgojiteljica Ana Matijašec.
Pokazale su im sve, od staroga mlina do pečenja kruha u peći na drva.
- Djeca nemaju dojam kako je to nekad izgledalo, oni ne znaju, kupe kruh u dućanu i to je kruh. Mi im želimo dočarati koliko je složen i težak postupak da bi došli do kruha koji oni svakodnevno imaju na svom stolu, kaže ravnateljica DV-a Vinica Ksenija Humek.
Mališani su upoznali i brojne stare predmete, te doznali kako su se i za što upotrebljavali. A onda su i probali svoj kruh. Zaključak je bio: mnogo je bolji i ukusniji od kupovnog!
Današnje iskustvo prepričat će roditeljima, s kojima će mnogi pokušati ispeći kruh kod kuće.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora