Mladi kuharski dvojac iz Preka s otoka Ugljana polako, ali sigurno mijenja gastronomsku kartu tog otočnog mjesta. Uz dalmatinske poslastice specijalnost im je azijska kuhinja, posebno sushi od jadranske plavoperajne tune.
03.12.2025.
20:19
Autor: Edi Škovrlj/M.Z./Dnevnik/HRT
Mladi kuharski dvojac iz Preka s otoka Ugljana polako, ali sigurno mijenja gastronomsku kartu tog otočnog mjesta. Uz dalmatinske poslastice specijalnost im je azijska kuhinja, posebno sushi od jadranske plavoperajne tune.
Tek mu je 21. a već je pomoćnik chefa, chefa kuhinje. I to hotela s 4 zvjezdice.
- Volio sam jesti i dan danas volim, upisao sam se za kuhara i danas sam ovdje, rekao je zamjenik chefa kuhinje Jan Parmać.
Iako mu i šef nije puno stariji, ovaj dvojac već sada suvereno vlada kuhinjom.
- Mladi jesmo, ali imamo i dosta iskustva, napominje chef kuhinje Andrej.
I nije to sve, s kontinenta iz Zaprešića spustio se u Preko na more. Iznenađenjima tu još nije kraj, umjesto dalmatinske specijalizirao je Azijsku kuhinju s naglaskom na sushi.
- Naravno, volio bih otići do Japana i upoznati prave majstore i naučiti od njih i samim time napredovati u karijeri, ističe Jan.
- Toliko je dobar, mogla bi razmisliti da ga posvojim kazala je Selma Terlević.
No, Prečani ga više ne daju nikome. Vješte mlade ruke pune kreativnosti, stvaraju magične zalogaje.
- Kreativan sam i ovo je jedan od načina da sebe mogu pokazati onakvim kakav jesam, naglašava.
Ne uživaju u njima samo gosti, već i domaći ljudi, otočani
- Mi smo se zaista potrudili da im otvorimo vidike. Dovesti Aziju na otok, ali ona je izvrsno prihvaćena, rekla je voditeljica hotelskog restorana Ana Matunić.
Stoga, ambicije naglo rastu. Uspavani zimski Preko žele pretvoriti u gastro destinaciju s posebnim potpisom.
- Krajnji nam je cilj biti uvijek originalni i zanimljivi i privući goste iz cijeloga svijeta, kazala je marketing managerica Nives Volarević.
A da to nije samo luda želja bez pokrića, svjedoči i blogerica Olivija, koja se prije desetak godina vratila iz Amerike.
- Promoviram Hrvatsku, posebno turizam. Gastronomija je sigurno jedan od najboljih načina da se otkrije Lijepa Naša, poručila je gastro blogerica Olivija Lorenc.
Preko, je ne samo otkriveno već i prepoznato. I nema odmora, turizam je ovdje u godini, 365 dana.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora