Sve je više mladih Međimuraca koji se odlučuju za poljoprivredu. Među njima je i mladi par koji je u Kotoribi pokrenuo zanimljivu poljoprivrednu priču. U županiji koja je iznjedrila začetnika biodinamičke proizvodnje uzgajaju industrijsku konoplju, češnjak i heljdu.
Proputovali su svijet i radili na zemlji...
- Krenuo sam od Novog zelanda, Amerika, Australija, nešto autostopom, nešto autom, kaže Matija Habuš, Eko Gorušica.
Da bi se vratili korijenima. A uzgajaju isključivo prema načelima biodinamike.
- Tak da smo izbacili plug i trudimo se sačuvati pokrovni usjev i život u tlu obnoviti jer to daje vrijednost hrani, miris, okus, hranjive tvari, kaže Habuš.
Sezona se tek zahuktava, no na ovim poljima uskoro će biti svega - od češnjaka starinske sorte još od njegove prabake, heljde, zobi, do konoplje koju prerađuju u niz proizvoda.
- Imamo čaj koji beremo ručno, onda on ima eterična ulja koja pomažu kod nesanice, kaže Lucija Kalšan, Eko Gorušica.
Poljoprivreda je težak posao i poticaji koje dobivaju od lokalne samouprave itekako dobro dođu.
- Prošle godine kupili smo kombi za prijevoz robe i do placa, od tih poticaja, onda uređaje za preradu, za sušenje češnjaka, kaže Kalšan.
Od 2014. Međimurska županija podijelila je 1700 potpora. Među korisnicima sve je više mladih.
- Od onih koji se od početka počinju baviti s poljoprivredom najčešće se bave voćarstvom, uzgojem bobičastog voća, povrća i eko poljoprivreda, kaže Darko Radanović, pročelnik za poljoprivredu u Međimurskoj županiji.
Svjesni su mladi - u vrijeme kada cijene hrane lete u nebo, samodostatnost u proizvodnji postaje imperativ.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!