Mladi par iz Kotoribe pokrenuo zanimljivu poljoprivrednu priču

07:00 / 19.04.2022.

Autor: Sara Badžek/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Matija i Lucija

Matija i Lucija

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Sve je više mladih Međimuraca koji se odlučuju za poljoprivredu. Među njima je i mladi par koji je u Kotoribi pokrenuo zanimljivu poljoprivrednu priču. U županiji koja je iznjedrila začetnika biodinamičke proizvodnje uzgajaju industrijsku konoplju, češnjak i heljdu.


Proputovali su svijet i radili na zemlji...

- Krenuo sam od Novog zelanda, Amerika, Australija, nešto autostopom, nešto autom, kaže Matija Habuš, Eko Gorušica.

Da bi se vratili korijenima. A uzgajaju isključivo prema načelima biodinamike.

- Tak da smo izbacili plug i trudimo se sačuvati pokrovni usjev i život u tlu obnoviti jer to daje vrijednost hrani, miris, okus, hranjive tvari, kaže Habuš.

Sezona se tek zahuktava, no na ovim poljima uskoro će biti svega - od češnjaka starinske sorte još od njegove prabake, heljde, zobi, do konoplje koju prerađuju u niz proizvoda.

- Imamo čaj koji beremo ručno, onda on ima eterična ulja koja pomažu kod nesanice, kaže Lucija Kalšan, Eko Gorušica.

Poljoprivreda je težak posao i poticaji koje dobivaju od lokalne samouprave itekako dobro dođu.

- Prošle godine kupili smo kombi za prijevoz robe i do placa, od tih poticaja, onda uređaje za preradu, za sušenje češnjaka, kaže Kalšan.

Od 2014. Međimurska županija podijelila je 1700 potpora. Među korisnicima sve je više mladih.

- Od onih koji se od početka počinju baviti s poljoprivredom najčešće se bave voćarstvom, uzgojem bobičastog voća, povrća i eko poljoprivreda, kaže Darko Radanović, pročelnik za poljoprivredu u Međimurskoj županiji.

Svjesni su mladi - u vrijeme kada cijene hrane lete u nebo, samodostatnost u proizvodnji postaje imperativ.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!