Mladi sisački glazbenici zajedno za glazbenu

11.01.2021.

20:19

Autor: Anja Cerar, Marijana Kranjec/Dnevnik/IMS/D.D.

Foto: Dnevnik/HRT

Foto: Dnevnik/HRT

Foto: - / HRT

Mladi glazbenici za svoju su školu pokrenuli kampanju "Zajedno za glazbenu" pošto je Sisačka Glazbena škola Frana Lhotke jedna je od građevina koje su najviše oštećene u potresu.
Sisačka Glazbena škola Frana Lhotke jedna je od građevina koje su najviše oštećene u potresu, nosi crvenu naljepnicu i trenutačno je neuporabljiva. Mladi glazbenici za svoju su školu pokrenuli  kampanju "Zajedno za glazbenu" koja je otvorena dirljivim koncertom ispred popucanog pročelja.

➡️ "Priče iz babine skrinje" ovjekovječile murterske usmene pripovjetke
➡️ Glazba pod ruševinama
➡️ Mališani Vukovara za mališane Banovine

Prije tri dana državna prvakinja u violončelu Sara Kolar zasvirala je ispred ruševina kako bi pozvala na donacije. Danas joj se pridružuje četvero prijatelja - dvije violine, flauta, saksofon. Pada snijeg, hladno je, ali mali prsti vješto sviraju za svoju školu.

- Nisam uopće očekivala da ću tako nešto zakotrljati, tada sam se osjećala jako tužno, htjela sam samo da prikupimo što više donacija, da se što prije obnovi naša glazbena škola, kaže Sara Kolar, učenica 4. razreda i violončelistica za HRT-ov Dnevnik.Violinistica Eva Šprišić kaže kako je izvoditi koncert pred popucalom glazbenom školom bio istovremeno i tužan i sretan trenutak, jer su svirali za svoju glazbenu školu.

Traži se i novi, privremeni prostor, ali njihova im je škola nezamjenjiva. Posebno su vezani za Koncertnu dvoranu Miroslava Miletića sjajne akustike, čiji su zidovi popucali.

- Bila je jako velika i unutra su bili klaviri, bila je stvarno lijepa!, kaže učenica 3. razreda i flautistica Barbara Ivšić.

- Ići ćemo online najvjerojatnije, ali nije isto bez ustanove, bez zgrade, kaže drugašić i saksofonist Lovro Komes.

Nekadašnja sinagoga, a danas zgrada Glazbene škole Frana Lhotke stara je 140 godina i spomenik je kulture.

- Teoretski je moguće obnoviti je ili rekonstruirati, što će biti najvjerojatnija opcija, s obzirom da je to zaštićeni spomenik kulture, kaže Tomislav Ivšić, ravnatelj Glazbene škole Frana Lhotke.

- Cijela kampanja će trajati do kraja veljače - plan je sakupiti 200 000 eura, ukoliko bude moguće. Ja vjerujem da će se i mnogi drugi hrvatski glazbenici sada uključiti u širenje te kampanje zapravo diljem svijeta, izjavio je Daniel Berdais, koordinator crowdfunding kampanje "Zajedno za glazbenu".

Minimalna donacija je euro - vrijednost jedne kajdanke. Tko želi pomoći vratiti instrumente u dječje ruke i glazbu u Sisak više informacija može pronaći na društvenim mrežama škole.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!