15:57 / 11.07.2021.

Autor: Dajana Kruneš/More/B.A./HRT

"Tvornica napravi mrežu, ali je zakrpati može samo ljudska ruka"

Iako je škola završila, mali Lošinjani i dalje uče

Iako je škola završila, mali Lošinjani i dalje uče

Foto: More / HRT

Ekipa HTV-ove emisije More posjetila je lošinjsku rivu i ljetnu školu pletenja mreža. Vodi ju čovjek kojeg zbog brzih ruku i izbrušenih vještina zovu - Singerica.


Iako je škola završila, mali Lošinjani i dalje uče. Skrivene u hladu jedrenjaka Nerezinac, prebiru dječje ruke ribarske mreže. 


- Ovako provučeš, ovako izvučeš i tako ti se napravi čvor, objašnjava nam Matej


Tehnika povuci - izvuci može se na prvu učiniti jednostavnom, ali, kaže nam majstor od zanata, barba Fabijan, pletenje se usavršava godinama.   


- Da bi oni ovo naučili, treba par godina kako bi stekli rutinu. Ovo su sada male rupe, ali onda ako mreža zapne za kamen, raspara ju dupin, onda tu fali nekoliko metara mreže, pa se ubacuju komadi, ubacuju druge mreže, ističe Fabijan Jurčević, pletač ribarskih mreža.


U svojoj karijeri pokrpao je kilometre i kilometre ribarskih mreža, danas mlađima prenosi tajne zanata.


- Fora mi je raditi s koncem, rukama, ti pokreti, provući iglu i napraviti čvor, kaže Kristijan. 


Čvor po čvor - da riba ne bi utekla iz poderane mreže. 


- Ja sam prvo s gospodinom Fabianom išao bacati mrežu pa me zanimalo kako se ona plete. Rekao je da dođem u školu, zainteresiralo me i malo po malo sam dolazio, kaže Leon.


I kako je?

 

- Nije baš jednostavno, odgovara. 


No, nada se i njihov učitelj da zbog toga neće odustati, a tradicija pletenja mreža na otoku izumrijeti. Jer barba Fabijan među posljednjima je koji se time bave. 


- Nije lak posao, ali od njega se može lijepo živjeti, samo tko to shvati ozbiljno i tome posveti vremena. Tvornica napravi mrežu, ali zakrpati je može samo ljudska ruka. Nikad u životu ne znate što vam može trebati. Ja sam bio konobar, a završio sam s krpanjem mreža, kaže Fabijan.


Pa iako je našim mladim sugovornicima na pameti bilo more i kupanje, tko zna kamo će ih život odvesti. Možda im baš znanje koje su upijali na lošinjskoj rivi jednom posluži. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!