Na sajmu 'S klobasicom u Europu' proglašeni pobjednici

17.03.2023.

22:42

Autor: HRT/Hina

Kobasice

Kobasice

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Šampion međunarodnog sajma "S klobasicom u Europu" je tvrtka Histris iz Svetog Petra u Šumi, s najboljom kobasicom salamom jelen-tartufi, slijedi Premes iz Tinjana s istarskom kobasicom, pa OPG Milan Udovičić iz Žminja, također s istarskom kobasicom. Na dodjeli nagrada najuspješnijim proizvođačima sudjelovao je i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Sajam se kao i prošle godine održava na novoj lokaciji 'Hrvatske kuće od kobasica', koja je otvorena prije dvije godine kao jedinstven projekt vrijedan 3,5 milijuna kuna i koji pridonosi turističkoj valorizaciji općine i cijele Istre, te nudi nove sadržaje u gastronomskoj ponudi.

Uz premijera Plenkovića, svečanom otvaranju ove manifestacije nazočili su i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, istarski župan Boris Miletić i načelnik općine Sv. Petar u Šumi Mario Bratulić.

- Želim vam čestitati na sjajnim proizvodima kojima oplemenjujete gastronomsku ponudu Hrvatske, poručio je premijer Plenković svim proizvođačima. Dodao je kako je od načelnika Općine Bratulića doznao da je tradicija izrade kobasica u Istri duža od 500 godina.

Ističući važnost očuvanja tradicije umijeća pravljenja kobasica i njihovu vrhunsku kvalitetu, premijer je izrazio podršku razvoju turizma u ruralnim područjima.

Nacionalna oznaka zaštite, a potom i međunarodna


Idejni začetnik cijele ove priče koja je poprimila međunarodni karakter, načelnik općine Sveti Petar u Šumi, Mario Bratulić, rekao je da će ove godine istarska kobasica dobiti nacionalnu oznaku zaštite, a potom i međunarodnu.

- Kobasice su dio naše povijesti, naše kulture i našeg identiteta, a našim smo sajmom uspjeli okupiti proizvođače kobasica iz većine hrvatskih regija, pa i iz susjednih država, u zajedničkoj želji da pokrenemo stvaranje zajedničke platforme, kako za valorizaciju tradicijskih proizvoda, tako i za gospodarsku revitalizaciju ruralnog prostora, poručio je.

Istarski župan Miletić naglasio je kako istarska kobasica ima dodanu vrijednost i uvelike doprinosi eno gastronomskoj ponudi Istre, ali i očuvanju tradicije.

Manifestacija "S klobasicom u Europu" svake godine okuplja brojne proizvođače i izlagače autohtonih kobasica i ostalih mesnih delicija iz cijele Hrvatske i iz inozemstva, a ove godine je 20 senzornih analitičara ocjenjivalo čak 194 pristigla uzorka kobasica.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!