Nacionalni park Risnjak, destinacija koja odiše mirnoćom

18.08.2021.

21:11

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

NP Risnjak, destinacija koja odiše mirnoćom

NP Risnjak, destinacija koja odiše mirnoćom

Foto: Dnevnik / HRT

Boravak u prirodi, bez gužvi, posebno u uvjetima pandemije, trend je među sve većim brojem turista. Nacionalni park Risnjak tako ovo ljeto ruši sve rekorde posjećenosti. U jednom od naših najstarijih nacionalnih parkova oazu mira pronašli su gosti sa svih strana svijeta.

Nacionalni park Risnjak, destinacija koja odiše mirnoćom, skladom, ljepotom.

Smješten u srcu Gorskog kotara, njegovom najšumovitijem dijelu, s vrhovima Risnjak i Snježnik ispod kojih se "rađa" rijeka Kupa mamac je ljubitelje iskonske prirode.

- Nacionalni park Risnjak pruža sve. Koju god stazu izabrali, gdje god se zaputili nećete pogriješiti. Meni je ovo punjenje baterija, kaže posjetiteljica.

Prirodnom energijom ovog se srpnja "napunio" rekordan broj posjetitelja, njih više od 10 tisuća.

- Te brojke same po sebi nisu toliko važne koliko je važno ono što stoji iza njih, a to je posjetitelji koji dolaze u NP Risnjak traže mir i sklad, bijeg od vreve i zaštićena područja postoje baš radi takvih situacija, zaključio je Mario Antolić, ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak.

Svoju oazu pronašli su, uz domaće, i gosti iz Izraela, Bjelorusije, Francuske, Njemačke. 


- Došli smo ponajprije zbog moje majke koja je profesorica geografije i koja je htjela vidjeti sve ono o čemu zapravo predaje učenicima. Zanimljiv kao geomorfološka sredina, nacionalni park krije i pravo bogatstvo flore i faune, objašnjava Michael, Njemačka.


- Bio sam ovdje prije 4 godine i jako mi se svidjelo, tada sam čak vidio i medvjeda kako ide preko staze. Tko zna, možda ga vidimo i danas, priča Adrian, Nizozemska.

 

Upravo na ovom terenu u suživotu žive tri velike zvijeri - medvjed, vuk i ris. 


- Tri velike zvijeri, jelenska divljač, divlja mačka, evo sad se nalazimo i na početku "Doline leptira", imamo 114 vrsta ptica, opisuje Dragan Turk, stručni voditelj u Nacionalnom parku Risnjak.


Risnjak je nacionalnim parkom proglašen 1953. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!