Nakon jednogodišnjeg oporavka Viktorija ponovno u moru

17.06.2022.

16:53

Autor: Ivana Nežić/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

U more vraćena Victorija, oporavljena jedinka glavate želve

U more vraćena Victorija, oporavljena jedinka glavate želve

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Pulski je akvarij i službeno najveći prijatelj mora. Danas mu je, naime, uručen certifikat. A slavilo se dvostruko, jer se Jadranu vratila Viktorija, mlada kornjača koja je prošla jednogodišnju rehabilitaciju u pulskoj bolnici za kornjače. 

Galerija
U more vraćena Victorija, oporavljena jedinka glavate želve, Foto:  Sasa Miljevic/PIXSELL
U more vraćena Victorija, oporavljena jedinka glavate želve, Foto: Sasa Miljevic/PIXSELLU more vraćena Victorija, oporavljena jedinka glavate želve, Foto: Sasa Miljevic/PIXSELLU more vraćena Victorija, oporavljena jedinka glavate želve, Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Viktorija broji posljednje trenutke u bolnici pulskog akvarija. Kad su je pronašli na Brijunima, bila je gotovo pred ugibanjem.

- Kad je pronađena imala je kilu i 300 grama, sada je dobila kilu na težini, to je velik uspjeh, i 4 centimetra joj se oklop povećao, tako da je sada spremna za povratak u prirodu, kaže Simona Matas, veterinarka Aquariuma Pula.

Nakon gotovo cijele godine maženja i paženja, vratila se plavetnilu Jadrana. Viktorija je pobijedila, a samo su joj tri godine.

U trenutačno najvećem hrvatskom akvariju u 20 godina spašeno je više od 180 kornjača, a zbog svog su rada od danas i službeno "Prijatelji mora".

- Ovo je samo kruna svega što smo radili do sada, samo eto, tek sada smo zapravo prepoznati od strane svjetske organizacije samoodrživosti. Ono što mi zapravo ovdje radimo je zaštita prirode, rekla je Žana Moslavac, voditeljica edukacija Aquariuma Pula.

Ovaj certifikat trenutačno ima samo 10 akvarija na svijetu. Od Južne Amerike, preko Engleske, vrijeme je došlo i za Hrvatsku.

- Mi na godišnjoj razini provjeravamo jesu li sve životinjske vrste koje se nalaze u akvariju ulovljene na ekološki prihvatljiv način. Pazimo na to tretiraju li se sve životinje s poštovanjem jer i morske životinje imaju socijalni život i one osjećaju bol, poručio je Paolo Brai, osnivač i direktor "World Sustainability Organization".

Koju više ne osjeća Viktorija, ona je sada napokon slobodna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!