Bacanje hrane globalni je problem suvremenih društava
Foto: Regionalni dnevnik / HRT
U povodu Dana planeta Zemlje u osječkoj Ugostiteljsko-turističkoj školi održan je stručni skup "Recikliranje hrane - Čuvajmo zemlju, hrana nije smeće". O toj su temi govorili stručnjaci s područja hotelijerstva, prosvjete i nevladinih stručno-znanstvenih udruga. Predstavljena je i digitalna brošura s kulinarskim savjetima i receptima "Recikliranje hrane" koju su izradili učenici.
I naše su bake dobro znale da su neiskorišteni ostaci hrane dragocjena sirovina za neke nove ukusne obroke. Danas te postupke usvajaju učenici u školskim praktikumima.
- Od ostataka tj. od kašice od krumpira smo prigotovili tj. prigotovit ćemo knedle sa šljivama, ghocchi s umakom od gorgonzole, flute, kazao je strukovni nastavnik Zdravko Perković iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.
Bacanje hrane i hiperproizvodnja namirnica globalni su problem suvremenih društava. U Hrvatskoj je samo lani bačeno gotovo 217 tisuća tona hrane.
- Trgovine, ugostiteljstvo i naša kućanstva koji jesu, nažalost, najveći proizvođači, u Hrvatskoj čak 76 posto otpada od hrane proizvodimo mi građani, odnosno, potrošači, naglasila je predsjednica Centra za prevenciju otpada od hrane dr. sc. Branka Ilakovac.
- Mi na našem OPG-u Čudesna šuma pokušavamo živjeti u nekakvim normama koje se dotiču ovih tema, a to da, u principu, pokušavamo biti i reciklirano imanje, da imamo što manje otpada, težimo prema nekom "zero-waist" i pokušavamo biti samoodrživi, poručio je vlasnik OPG-a Mario Romulić, Bilje.
Na stručnome skupu predstavljena je i digitalna brošura sa savjetima o tome kako čuvati hranu tijekom skladištenja i pripreme.
- Riječ je o publikaciji koja je nastala, zapravo, nakon kruga naših predavanja, odnosno, edukacija "Recikliranje hrane" i školskog projekta "Ne bacaj hranu", istaknula je članica Organizacijskog odbora stručnog skupa "Recikliranje hrane" Ivana Draganić.
Uz Dan planeta Zemlje stručnjaci za hranu u Osijeku su upozorili na otprije znanu spoznaju da racionalnim korištenjem namirnica čuvamo okoliš.
Tako i budućim naraštajima prenosimo poruku da bez prirodne ravnoteže nema ni zdravoga planeta.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!