07:05 / 22.06.2021.

Autor: Goran Damjanić/Regionalni dnevnik/HRT/D.D.

Nekadašnji mlin bit će novi dom za knjige u Ludbregu

Nekadašnji mlin bit će novi dom za knjige u Ludbregu

Nekadašnji mlin bit će novi dom za knjige u Ludbregu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Gradska knjižnica Mladena Kerstnera u Ludbregu iduće bi godine trebala dobiti novi, primjereniji prostor. Grad Ludbreg je, naime, kupio nekretninu kod nekadašnjeg mlina uz rijeku Bednju koji je prije više od stotinu godina sagradila upravo obitelj Kerstner.

Grad Ludbreg kupio je nekretninu kod starog ludbreškog mlina, gdje već iduće godine namjerava urediti prostor i preseliti gradsku knjižnicu. Riječ je o investiciji od 1,6 milijuna kuna, a knjižnica bi se trebala urediti europskim novcem.


- To je mlin koji je započela obitelj Kerstner i sada smo ovom odlukom odlučili iskoristiti taj prostor za preuređenje i preseljenje Gradske knjižnice koja se zove upravo imenom Mladena Kerstnera u te prostore, rekao je Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega.


Sadašnji prostor ludbreške knjižnice koja nosi ime po piscu i scenaristu Mladenu Kerstneru, koji se proslavio, među ostalim, bezvremenskom dramskom serijom Gruntovčani, sa sadašnjih je dvjestotinjak kvadrata premalena za četrdesetak tisuća naslova koliko broji katalog knjižnice.


U novom prostoru trebali bi se urediti odjel za odrasle, zatim za mlade, te za niže razrede i predškolce. U planu je i izgradnja čitaonice i multifunkcionalne dvorane te prostor za stručno-tehničku obradu knjiga i drugi sadržaji.


- Prije svega nama je bitan prostor. Ne možemo više ovu djelatnost razvijati, dostigli smo maksimum i nemamo kamo s knjigama. U gradskom prostoru imamo oko 2.100 knjiga koje su u neadekvatnom prostoru, nismo ih imali gdje smjestiti i one su propale, a taj luksuz si više ne možemo dozvoliti, objašnjava Stjepan Stjepić, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice "Mladen Kerstner", Ludbreg.


Ludbrežani načelno nemaju ništa protiv preseljenja knjižnice.


U novom će prostoru, i knjigama i korisnicima, sasvim sigurno, biti ugodnije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!