14:53 / 14.06.2021.

Autor: Jana Haluza/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Sa(n)jam knjige u Istri vratio autore među čitatelje

Sajam knjige, Pula

Sajam knjige, Pula

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Netom završeni Sa(n)jam knjige u Istri vratio je autore među čitatelje. Nakon otkazivanja u prosincu popularni je festival zaživio u svojem ljetnom izdanju, a Pula je proteklih desetak dana bila mjesto susreta za sve ljubitelje pisane riječi.  

Prvo ljetno izdanje pulskog sanjanja knjiga ispunilo je očekivanja mnogobrojnih posjetitelja, a autori su nakon poduže stanke imali priliku ponovno se družiti sa svojim čitateljima. 


Dojmove autora i publike donosi ekipa Vijesti iz kulture:

Književnica Ivana Bodrožić istaknula je da sajam autorima puno znači:


- Važan nam je dodir s publikom i čitanja i jednostavno energija koju dobivamo i od čitatelja i od kolega, tako da stvarno sam sretna što se sajam u Puli uspio održati, rekla je Ivana Bodrožić.

Književnik i novinar Ivica Đikić istaknuo je imidž koji je Pula izgradila.


- Izgradila neku svoju priču koja je nesumnjivo privlačna i piscima i ljudima. Tako da poštujem ovo što je napravljeno, jako poštujem, kaže Đikić.


Spisateljica Monika Herceg osvrnula se na period u kojem smo smo svi smanjivali naše svakodnevne kontakte i odnose.


- Biti sam sa sobom, to je ono mjesto poezije koje nas može nekako uputiti prema nama samima, a naravno onda i cijela književnost, istaknula je Herceg.

Posjetitelji su, pak, iskoristili prigodu kako bi obogatili svoje kućne biblioteke.


- Uvijek ga jedva čekamo jer u Puli bez sajma, to bi bilo stvarno veliki veliki nedostatak; gledam i vidim dosta poznatih naslova, uvijek nađem nešto novo, dojmovi su posjetitelja.


Proglašen je i najčitatelj Sajma - to je Zvonimir Trošić.


- Najviše čitam publicistiku i esejistiku, no ljudi sa sajma su mi malo proširili vidike pa tako čitam i lijepu književnost, otkrio nam je Zvonimir Trošić.

Zvonimir Trošić

Zvonimir Trošić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Središnja tema 26. sanjanja knjiga bila je poezija. Posjetitelji su to sjajno prihvatili:


- Po prvi puta otkad je sajma dogodilo se to da je na broju jedan prodaje jedna knjiga poezije, a to je knjiga Eveline Rudan "Smiljko i ja si mahnemo", istaknula je Vlatka Balinčić, voditeljica prodaje Sajma knjige u Istri.


Već je poznata i tema 27. sajma knjige. Bit će to - ljubav.


- Vjerujem da će ovo što se dogodilo na 26. sajmu preliti se i u 27. sajam, a to je bila čista ljubav između publike i autora i nas, poručila je Magdalena Vodopija, direktorica Sajma knjige u Istri.


Ove će se godine, nadaju se svi, popularni festival knjige i autora održati dvaput. Sajam se svojoj vjernoj publici vraća u prosincu.

Sajam knjige u Istri

Sajam knjige u Istri

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!