08:51 / 02.06.2021.

Autor: Jana Radić/Vijesti iz kulture/V.M./Hina/HRT

Direktorica Sanjanja knjiga: Sve je novo!

Sa(n)jam knjige u Istri

Sa(n)jam knjige u Istri

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Nakon otkazivanja u prosincu pulski Sajam knjige vraća se svojoj publici u ljetnom izdanju. Od 4. do 13. lipnja na popularnom festivalu knjige i autora sudjelovat će čak 250 nakladnika, a organizatori najavljuju mnogo programa s više od stotinu sudionika. 

U Puli je s direktoricom sajma Magdalenom Vodopijom razgovarala ekipa Vijesti iz kulture:

Poetsko-glazbeni performans u petak otvara sajam


Sve je spremno za 26. Sa(n)jam knjige u Istri koji će se pod sloganom "Di smo?" održati u Puli od 4. do 13. lipnja te će kao i uvijek predstaviti neke od najboljih domaćih pjesnika i pjesnikinja, pisaca i spisateljica te niz novih naslova koji će biti dostupni u velikoj festivalskoj knjižari.


- Veliki hrvatski pjesnik Petar Gudelj, ikona Pule Marija Vareško i poetsko-glazbeni performans pjesnikinje Eveline Rudan te glazbenika Daria Marušića i Maura Giorgia, glavni su aduti svečanog otvorenja pulskog festivala knjiga i autora zakazanog za petak, 4. lipnja u podne, najavljeno je u utorak u Puli na konferenciji za novinare.


Otvorenje 26. izdanja sajma vodit će glumica Dijana Vidušin, a održat će se na platou pred ulazom u novu sajamsku knjižaru koja se prostire na 450 kvadratnih metara prepunjenih s oko trideset tisuća naslova u izdanju više od 250 nakladnika. 

Svečani uvod u više od 50 programa desetodnevnog pulskog festivala knjiga i autora pripast će bardu hrvatskog pjesništva Petru Gudelju dok će nakon toga u obližnjem dvorištu The Shipyard Puba, novom mjestu održavanja svih programa, višestruko nagrađivana pjesnikinja Evelina Rudan te poznati etnomuzikolog i glazbenik Dario Marušić i Mauro Giorgi izvesti glazbeno-poetski dijalog naslova Smiljko, mi iz Trikotaže ti mahnemo posvećen radnicama nekadašnje Arena trikotaže u čijoj hali je smještena knjižara. Naime, kako je rečeno na konferenciji za novinare, ovogodišnje izdanje Sajma svojom je novom lokacijom posvećeno radnicama bivše trikotaže Arena.


- Napokon otvaramo Sajam. Nakon tužnoga prosinačkog otkazivanja, nakon godinu i pol hodanja po žici, nestvaran je osjećaj iščekivati publiku i autore. Imati festival uživo bio je naš prioritet jer samo živi dodir s knjigom i autorima stvara onu magičnu atmosferu po kojoj je Pula poznata. I to se sad ostvaruje. Raditi Sajam na temeljima radničke Pule i ženske moći našeg grada bila je privilegija. Sad su tu knjige i izgledaju kao hommage velikog Majakovskog radništvu, istaknula je Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri na druženju s novinarima u Puli uoči početka Sajma.


Glavna producentica Sajma Emina Popović Sterpin istaknula je da će svi programi osim Doručka s autorom biti u prostranom dvorištu The Shipyard puba, koji po aktualnim epidemiološkim mjerama može primiti 90 osoba.

Predstavljanje sajma u The Shipyard pubu

Predstavljanje sajma u The Shipyard pubu

Foto: Manuel Angelini / Sa(n)jam knjige u Istri

- Iako je broj publike ograničen, vjerujem da je u ovom momentu to jedno od najvećih, ako ne i najveće gledalište u Hrvatskoj. Doručak s autorom održavat će se u unutrašnjem prostoru Shipyarda, koji može primiti 50 ljudi, poručila je Popović Sterpin.


Voditeljica prodaje Sa(n)jam knjige u Istri Vlatka Balinčić najavila je najnovija i najbolja izdanja hrvatskih izdavača te popuste na kupnju knjiga u iznosu do 70 posto.


- Do sajamske knjižare stiže se kroz poeziju i glazbu. Na ulazu u Arena trikotažu slavimo zelenilo svijeta i kroz knjišku tržnicu dolazi se u Histricu. Knjige autora Sajma vode do književnosti i publicistike, u svijet dječjih knjiga pa sve do umjetnosti i stripa, rekla je Balinčić.


Inače, 26. izdanje Sa(n)jam knjige u Istri održava se pod sloganom "Di smo?", a uz neizostavni Doručak s autorom, Sa(n)jam predstavlja neke od ponajboljih domaćih pjesnika i pjesnikinja u programu Poezija liječi, dok će pisci i spisateljice nastupiti u premijernom programu Nova lice Pule, uz mnoštvo novih naslova dostupnih u velikoj festivalskoj knjižari.

Festivalska knjižara

Festivalska knjižara

Foto: Manuel Angelini / Sa(n)jam knjige u Istri

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!