14:55 / 31.05.2021.

Autor: Jana Radić/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Maja Celija prevodi riječi u slike

Rad Maje Celije

Rad Maje Celije

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Pulska ilustratorica Maja Celija predstavlja se u rodnom gradu nakon više od desetljeća. Ta nagrađivana autorica živi i radi u Italiji, a u galeriju Makina stigla je na poziv pulskog Sajma knjige.

Svijet Maje Celije, svijet je iskričavih, minuciozno izrađenih likova. Posljednji put u Puli su njezine ilustracije viđene davne 2008. godine. Uz starije radove, autorica sada svojoj pulskoj publici prvi put predstavlja i recentna izdanja.


Na izložbi "Gradus ad Parnassum" bila je ekipa Vijesti iz kulture:

- Na izložbi je i posljednja slikovnicu koju sam radila - "Čekajući Wolta", ili "Aspetando Wolt", onda imamo "Balerina il Marinaio" i "Per fare il ritrato di pesce", to su sve talijanski nazivi jer su slikovnice izdane u Italiji, napominje Maja Celija.


Od pedeset radova, odabrano je dvadesetak obuhvaćenih  naslovom "Gradus ad Parnassum".


- Ono što je sjajno i divno je to da se Maja svome gradu vraća sa zaista maestralnim radovima ilustracije, a što je iznimno važno za Sajam knjige, Maja se bavi prevodilaštvom, ona prevodi riječi u slike, a to je jedno posebno, posvećeno zanimanje gdje zapravo svojom ilustracijom malo dulje zadržava pogled na knjizi, napominje kustosica izložbe Paola Orlić.

Izložba Maje Celije najava je  26. Sajma knjige u Istri koji se nakon, zbog pandemije odgođenog zimskog izdanja, napokon vraća svojoj publici.


- Sve je novo, novi prostor, novi termin, i nova lica autorska za koja mislim da će postati, pa većina njih miljenici, Pule, poručila je direktorica Sajma knjige u Istri Magdalena Vodopija.


Izložba Maje Celije ostaje otvorena do 2. lipnja, a dva dana nakon toga počinje popularno sanjanje knjiga u Istri.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!