Tradicionalni Dani gljiva u Brtonigli okupili su gljivare iz Hrvatske, Italije i Slovenije. Više od dva desetljeća dolaze na ovu popularnu manifestaciju u srcu Istre. Osim izložbe s više od 250 vrsta gljiva, održava se natjecanje u branju, edukativne radionice te organizira šetnja šumom uz stručno vodstvo.
- Tu smo našli jednu gljivu koja je jako otrovna, a ima lijepo ime, zove se zavodnica, ili omparotus olearis, rekao je Lino Bazjak iz Društva gljivara Bujštine.
Gljive valja dobro poznavati jer one otrovne, opasne za život, lako zavedu neiskusno oko.
- To je najotrovnija gljiva koja postoji na svijetu, to je zelena pupavka ili Armanita faloide, rekao je Bazjak.
Barba Lino gljive bere pola stoljeća, član je Društva gljivara Bujštine, a njihova godišnja izložba iznimno je popularna u Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji.
- Izloženo je više od 250 vrsta gljiva; jestivih, nejestivih, otrovnih i smrtno otrovnih, ispričao je Željko Ružić, predsjednik Društva gljivara Bujštine.
Posebna je veza među gljivarima. Na druženje u Brtoniglu stigli su odasvud.
- Došli smo kao društvo iz Liča iz Gorskog Kotara i donijela sam nešto što mislim da oni nemaju tu – gljivu Brezova guba. Inače rado dolazimo, jer uvijek je bogata izložba, uvijek se može naučiti nešto novo, ispričala je Katica.
- Jako je uzbudljivo jer ovdje u Istri ne uspijeva deset vrsta od čega ovdje pet su nam donijeli iz Gorskog Kotara ili okolice Karlovca, rekao je Davor iz Brtonigle.
I dok se razmjenjuju plodovi, zrakom se širi miris gurmanskog kotlića.
- Od vrganja od šampinjona, lisičarki, od crne trubice, preko deset vrsta gljiva u kotliću, naveo je Valter iz Brtonigle.
Jestive gljive su zdrave, prepune vitamina i vlakana, a učenje o njima traje cijeli život, kažu gljivari i savjetuju: ako ne znaš što je, ne beri.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!