16:28 / 10.06.2021.

Autor: Sara Badžek/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Netipična hrvatska priča: Od bazge rade ocat i vino

Vino od bazge

Vino od bazge

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Damir Štefanec i Andreja Bader iz OPG-a Štefanec u voćnjaku u blizini Varaždina započeli su netipičnu hrvatsku priču. Umjesto na cvjetove, proizvodnju su usmjerili na bobice, koje pretvaraju u sok i vino. 

Njezina visost - bazga! Ovih dana Andreja i Damir ubiru plodove svog rada - mirisne, raskošne cvjetove. Ljubav se rodila prije nekoliko godina.  


- Prve sadnice su iz Austrije. Tamo smo to vidjeli, malo smo se čudili i došli na ideju da bi to posadili doma. Poljoprivrednih površina smo imali, kaže Damir.


Informacija je bilo malo, jer su u preradi bazge tek utirali put. Danas na hektaru imanja imaju više od 360 sadnica. 


- To je jedna od jako rijetkih biljaka gdje možemo konzumirati i cvijet i bobice, s time da se koristi i lišće i korijenje, ali tak daleko još nismo došli, objašnjava Damir. 


Na OPG-u od bobica, osim matičnog soka koji je bogat antioksidansima, rade ocat i vino koje je već dobilo nekoliko priznanja.


- Vino je interesantno svima jer u našem kraju svi vole probati vino, pa smo tu imali dosta dobru potražnju, kaže Andreja.


- Što se tiče octa - on mi je fenomen u našoj kuhinji, meni poseban proizvod koji koristim u svom kućanstvu, dodaje. 


Bazga golica maštu tisućama godina. Bazgov štapić dio je čarobnjačkih priča, a drvo bazge dio je keltske kulture. 


- Taj znak mi koristimo kao logo, to je keltski horoskopski znak za bazgu. Kako su živjeli uz prirodu, oni su znali da svaka ta grančica ima pet listova, pet grančica i svaki cvjetić pet latica, kaže Andreja.


I kod nas je doživljavamo kao samoniklu biljku, beremo je za malo soka, no potencijal joj je daleko veći - naši domaćini još su uvijek jedni od rijetkih u Hrvatskoj koji su to prepoznali.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!