Cijela Hrvatska priča o Zmijavcima

23.09.2022.

19:43

Autor: Ivana Šilović/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Crkva u Zmijavcima

Crkva u Zmijavcima

Foto: Dnevnik / HRT

Rezultati popisa stanovništva šokirali su mještane Zmijavaca pokraj Imotskoga, gdje živi oko 1700 ljudi. Prema tim novim podacima, u Zmijavcima žive 592 katolika, što je samo malo više od trećine mještana. A prema popisu iz 2011. ondje je bilo gotovo 98 posto katolika.

Znaju Zmijavčani kako njihovo mjesto diše. Računica im, kažu, nije točna.

- Nije istina, recite da smo mi to demantirali i kod nas je samo kršćanski narod ,katolici,nema uopće pravoslavnih ni druge vjere, naglašava Ivanka.

- Netko je dobro pogriješio, vidim svake nedjelje puno ljudi na misi, govori Tonči.

Ništa se u Zmijavcima promijenilo nije. Sve je isto kao i tijekom popisa prije deset godina.

- Ono što smatram da je došlo do pogreške kod popisa mislim da koncept treba biti jednostavniji, bliži građanima da mogu jednostavnije izabrati vjeru i vjeroispovijest, rekao je Mijo Šuta, načelnik općine Zmijavci.

- Ja mislim da je popisivač kriv, to je šok da cijela Hrvatska priča o Zmijavcima, govori Milan Milas.

- Ono što je najvažnije, da se staro stanje u Zmijavcima nije promijenilo i da je katolika 98 posto. Tome pridonosi da nam se posljednjih godinu dana rodilo 28 djece i svi su kršteni, naglašava Šuta.

U osnovnoj školi je 270 učenika.

- Mogu reći da je sto posto stanovnika ovdje katoličke vjere, po broju naše djece koji idu na vjeronauk. Kad roditelji ispunjavaju obrazac svi potpišu da će ići na vjeronauk, istaknuo je Josip Jonjić, OŠ ravnatelj Zmijavci.

- Nema većeg vjerničko mjesta u Dalmaciji nego što su Zmijavci, rekao je Milan.

Mještani se nadaju da će Zavod za statistiku pogrešku ispraviti, najbolji je dokaz, kažu, puna crkva na svim svetim misama.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!