Nositelj Guinnessovog rekorda ronjenja na dah: Ronjenje je mentalni sport

30.08.2022.

13:42

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Petar Glebov / Pixsell

Budimir Buda Šobat izdržao je čak 24 minute i 11 sekundi pod vodom samo na svoj dah i postao nositelj Guinnessovog rekorda ronjenja na dah. Sada se priprema za sljedeće državno prvenstvo koje će se održati na otoku Krku.

- Nadamo se dobrom vremenu, dubina je do 120 m, pa ćemo vidjeti tko će otići toliko duboko, rekao je.

Šobat je cijeli život sportaš, kaže da u jednom trenutku više nije bio sretan u body buildingu, upoznao je ljude koji se bave ronjenjem i počeo je roniti na dah.

- Krenulo je dosta amaterski jer ja nisam talentiran, ali sam jako uporan. Dva puta sam oborio Guinnessov rekord, prije 2 mjeseca sam službeno postao svjetski prvak u disciplini statika, dodao je.

Hrvatska je zemlja, dodaje, s najviše odličnih ronioca koji trenutno drže pola svjetskih rekorda.


- Moj prvi tečaj ronjenja na dah nisam prošao jer nisam mogao izdržati minutu i pol jer sam bio bivši pušač i nisam navikao na to. Imao sam 125 kg čistih mišića, rekao je.

Cijelo vrijeme je, dodaje, na rubu gladi, ali mu to pomaže da postavi bolji rezultat.

- Doći do 9.13 minuta je samo rezultat treninga, ništa drugo. Morate to voljeti, trenirati, naći sebe u svemu tome. Ne znam da li bi kao mladi sportaš s 20-ak godina mentalno uspio posložiti svoju glavu jer ronjenje je prije svega mentalni sport, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!