Novi život Nigerijca Kingsleya u Varaždinu

01.06.2023.

07:16

Autor: Danijela Bratić-Herceg/Regionalni dnevnik/HRT

Nigerijac Kinglesy je omiljen među radnim kolegama

Nigerijac Kinglesy je omiljen među radnim kolegama

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zbog rata u Ukrajini - milijuni su izbjegli. Među njima i Nigerijac Kingsley koji je spas našao u Varaždinu. Nema više status izbjeglice, dobio je radnu dozvolu i sada čeka da njegova supruga i kći koju još nije upoznao, dođu u našu zemlju.


 Prije godinu dana Nigerijac Kingsley pobjegao je u Hrvatsku iz ratom pogođene Ukrajine. Nije ni slutio da će mu slučajan dolazak u Varaždin promijeniti život. 

- Mogu vam reći da sam se zaljubio u Varaždin iako život često nije onakav kakav ste isplanirali. To je božja volja, govori Chinonso Kingsley Nnamani.

U Nigeriji je radio kao inženjer elektrotehnike. U Varaždinu radi u proizvodnji montažnih kuća. Brzo uči i znanjem doprinosi kolektivu. 

- Kad sam došao u ovo poduzeće, morao sam se prilagoditi. Volim ovaj posao, trudim se potpuno usredotočiti na njega, pojašnjava Kingsley.

Omiljen je među kolegama.   

 - Ja sam s Kingsleyem najbolji kolega i sve je kako treba. Sporazumijevamo se malo s rukama, a on već nešto zna hrvatski i tako se sporazumijevamo, govori Ivica Prašnjak.

A tek što je stigao u Varaždin, u Nigeriji mu se rodila kći koju još nije vidio.  

- Već sam godinu dana u Hrvatskoj, ali sa svojom obitelji razgovaram svaki dan telefonom, vidimo se preko videopoziva. Uskoro ću ih i uživo vidjeti, uzbuđen je Kingsley.

- Odlučili smo da mu zatražimo radnu dozvolu ovdje u Hrvatskoj u dogovoru s njim i samim tim se onda njemu ukinuo status izbjeglice i sad moramo pričekati još određeni period da njegova supruga onda ima pravo dolaska u Hrvatsku, objašnjava poduzetnik Dražen Brlek.

Dok čeka da mu obitelj stigne u Varaždin, Kingsley daje sve od sebe da uz njih i dalje financijski podupire četiri studenta u Nigeriji. Dobrota se lančano širi pa mu se u tome pridružio i poslodavac. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!