Unatoč suši - rekordan urod crvenog luka u Moslavini

15.08.2025.

07:00

Autor: Sani Lukić/E.D./Regionalni dnevnik/HRT

Gotovo da nema kućanstva koje ga ne upotrebljava, a mi ga uvozimo - iako ga sami možemo proizvesti u dovoljnim količinama. Govorimo o crvenom luku. 

Obitelj Puškarić iz Kaniške Ive pokraj Garešnice uzgaja ga već godinama. Upravo se njihov luk nalazi u najprodavanijim hamburgerima, a po savjete za uzgoj k njima dolaze i poljoprivrednici iz susjednih zemalja.

Sve se praši na moslavačkim poljima u berbi luka jer ni ovaj kraj nije zaobišla suša. No i sve se žuti od dobrog uroda crvenog luka. Dugogodišnje iskustvo Puškarići su pretočili u profitabilnu proizvodnju na više od 40 hektara. No svega toga ne bi bilo bez navodnjavanja.

- Kvalitetom je trenutno besprijekoran, a također i doprinos smo uspjeli unatoč izrazito nepovoljnom lipnju postići. Možemo reći rekordan, mislim da u posljednjih 10 godina otkako se bavimo priozvodnjom crvenog luka i sjemena da će ovo biti najbolja i najuspješnija sezona. Računamo na 55 do 60 tona na hektar, kazao je Filip Puškarić iz Kaniške Ive. 

Došli su vidjeti urod i čuti iskustva ove obitelji i priozvođači luka iz susjednih zemalja. Svi kao i Puškarići zbog suše moraju navodnjavati svoje površine.

- Neki su navodnjavali kap po kap, neki su navodnjavali rasprskivačima, neki tifonima, ali u svakom slučaju su morali intenzivno navodnjavati da bi postigli kakav takav doprinos. Otkupna cijena je ona koja je sad validna na tržištu, a to je nekih od 35 do 40 eurocenti po kilogramu, naveo je Goran Gvozden iz Bosne i Hercegovine.

Svi se nastoje izboriti za svoj dio kolača na globalnom tržištu.

- Izvozimo, radimo nešto za Rumunjsku, radili smo za Albaniju, za Bugarsku, rekao je Sava Milić iz Srbije.

- Svake godine uvozi se iz Austrije, iz Italije, Španjolske, na kraju krajeva i iz Nizozemske, kazao je Branko Soboćan iz Slovenije.

A Puškarići i dalje navodnjvaju sve povrtlarske kulture kako bi osigurali prinos.

- Pumpe nismo gasili 24 sata kako bi osigurali luka, krumpira, da bi mogli to u konačnici staviti na police, izjavio je Puškarić.

Zahvaljujući velikoj proizvodnji ovi su se proizvođači izborili za ulazak u velike trgovačke lance i restorane pa im uz kvalitetu i količinu prodaja nije problem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!