Gotovo da nema kućanstva koje ga ne upotrebljava, a mi ga uvozimo - iako ga sami možemo proizvesti u dovoljnim količinama. Govorimo o crvenom luku.
15.08.2025.
07:00
Autor: Sani Lukić/E.D./Regionalni dnevnik/HRT
Gotovo da nema kućanstva koje ga ne upotrebljava, a mi ga uvozimo - iako ga sami možemo proizvesti u dovoljnim količinama. Govorimo o crvenom luku.
Obitelj Puškarić iz Kaniške Ive pokraj Garešnice uzgaja ga već godinama. Upravo se njihov luk nalazi u najprodavanijim hamburgerima, a po savjete za uzgoj k njima dolaze i poljoprivrednici iz susjednih zemalja.
Sve se praši na moslavačkim poljima u berbi luka jer ni ovaj kraj nije zaobišla suša. No i sve se žuti od dobrog uroda crvenog luka. Dugogodišnje iskustvo Puškarići su pretočili u profitabilnu proizvodnju na više od 40 hektara. No svega toga ne bi bilo bez navodnjavanja.
- Kvalitetom je trenutno besprijekoran, a također i doprinos smo uspjeli unatoč izrazito nepovoljnom lipnju postići. Možemo reći rekordan, mislim da u posljednjih 10 godina otkako se bavimo priozvodnjom crvenog luka i sjemena da će ovo biti najbolja i najuspješnija sezona. Računamo na 55 do 60 tona na hektar, kazao je Filip Puškarić iz Kaniške Ive.
Došli su vidjeti urod i čuti iskustva ove obitelji i priozvođači luka iz susjednih zemalja. Svi kao i Puškarići zbog suše moraju navodnjavati svoje površine.
- Neki su navodnjavali kap po kap, neki su navodnjavali rasprskivačima, neki tifonima, ali u svakom slučaju su morali intenzivno navodnjavati da bi postigli kakav takav doprinos. Otkupna cijena je ona koja je sad validna na tržištu, a to je nekih od 35 do 40 eurocenti po kilogramu, naveo je Goran Gvozden iz Bosne i Hercegovine.
Svi se nastoje izboriti za svoj dio kolača na globalnom tržištu.
- Izvozimo, radimo nešto za Rumunjsku, radili smo za Albaniju, za Bugarsku, rekao je Sava Milić iz Srbije.
- Svake godine uvozi se iz Austrije, iz Italije, Španjolske, na kraju krajeva i iz Nizozemske, kazao je Branko Soboćan iz Slovenije.
A Puškarići i dalje navodnjvaju sve povrtlarske kulture kako bi osigurali prinos.
- Pumpe nismo gasili 24 sata kako bi osigurali luka, krumpira, da bi mogli to u konačnici staviti na police, izjavio je Puškarić.
Zahvaljujući velikoj proizvodnji ovi su se proizvođači izborili za ulazak u velike trgovačke lance i restorane pa im uz kvalitetu i količinu prodaja nije problem.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora