Kuhanje obroka za stradalnike
Foto: Puls / HRT
Vodile su se žustre rasprave, tko kuha bolje, tko bi trebao ostati, a tko otići. No činjenica je da su ljudi kojima je zbog pandemije zatvoren posao, među prvima priskočili potresu stradalom stanovništvu, odlično se organizirali i kuhali. Ugostitelji sami, pak, ne znaju što im donosi sutra. Trenutno provode posljednje dane u kuhinjama u Petrinji i Glini te Sisku, gdje kuhaju i dalje.
- Došli smo u Petrinju, počeli smo kuhati i prvi obrok je nakon 3 sata bio skuhan, kaže kuhar Igor Čimbur za HTV-ovu emisiju Puls.
- Narednih dana smo isključivo radili od vlastitih donacija, Crveni križ nam je onda otvorio skladišta i rekao da uzimamo što god treba. Ali treba nam 200 litara ulja, a tamo je bilo 17 litara ulja, treba nam 400 kila palente, a dostupno je 6 kila. Nismo se mogli osloniti na Crveni križ i onda smo zajedno s njima dogovorili sakupni centar na Zagrebačkom velesajmu i sve smo naše dobavljače slali tamo, objašnjava Marin Medak, predsjednik nacionalne udruge ugostitelja.
Dodaje kako je su grad Zagreb i zagrebački ugostitelji svaki dan kuhali 5 do 7 tisuća obroka, uz kuhanje na lokacijama.
Osim skuhati, obroke je trebalo i odnijeti onima udaljenim od centra Gline.
- Razvozim hranu po domovima, po selima. Glina ima oko 60 sela, tako smo se rasporedili da svaki volonter dobije određenu lokaciju s oko 150 porcija. Obilazim dva do tri sela, ovisno o broju potrebitih, priča volonter Davor Štefanović.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!