15:31 / 22.01.2021.

Autor: Sara Badžek/Regionalni dnevnik/D.D.

Varaždinska kupališna torta tajnog recepta

Kupališna torta

Kupališna torta

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Davno prije ovog masovnog, Varaždinske su Toplice živjele zlatna vremena turizma. Bogate termalnom vodom, u 19. su stoljeću bile omiljena destinacija plemstva. Pili su šampanjac i jeli raskošnu topličku kupališnu tortu. Torta je odnedavno zaštićena u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo i može se kušati samo u topličkim restoranima.


Najprije kreću od izrade biskvita, stavljaju šećer i maslac najbolje kvalitete i počinje miksanje. Slastičarke Vedrana i Gordana uigran su tim. Pripremu topličke kupališne torte dotjerale su do savršenstva.

- Pošto je torta stara duže od 2 stoljeća, mi smo dugo vremena potrošili na odrađivanje te torte da dođemo do nekog savršenstva, strogo smo pazili na kvalitetu namirnica, objašnjava slastičarka Vedrana Hrastovec Sedlar za Regionalni dnevnik.

Djelomični recept svima je poznat, no tajni sastojak ne otkrivaju.

- Nije zahtjevna, puno ih ide, fine su, pohvale dobivamo, kaže Gordana Furjan.

Osim punog kremastog okusa, torta ima i zanimljivu životnu priču. Recept je iz 19. stoljeća, i pripremala se za gospodu koja su hrlila tada u to mondeno lječilište.

- Ona se najviše posluživala u popodnevnim satima, nakon ručka slijedio je odmor, kada su se gosti zabavljali uz šampanjac i kupališnu tortu, objašnjava Lana Husnjak, direktorica Turističkog ureda Varaždinske Toplice.

Danas je popularno ono što su Toplice bile nekad - gastro i lječilišna turistička destinacija. Nakon uspavanih godina, brendiranjem starih receptura i termalnim bogatstvom Toplice žele uzeti svoj dio tog kolača.

- Varaždinske toplice na putu su ka starom sjaju. Veliko su gradilište, puno se ulaže, velika su ulaganja u bolnici, privatne investicije, dodaje Husnjak.

Nije ova torta jedino što treba kušati u arheološkom bogatstvu. I ljekovita termalna voda našla je put do stola - no o tome u nekoj drugoj priči.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!