Pobjednici ovogodišnjeg, 10. Festivala istarske supe , održanog u Rovinjskom Selu su "Čuvari Istrijanskeh užanci" iz Žminja, u kategoriji tradicionalne supe te tim Srednje strukovne škole Eugen Kumičić iz Rovinja u kategoriji inovativne istarske supe.
Odlučila je tako ocjenjivačka komisija Festivala posvećenog izradi i čuvanju tradicije istarske supe, odabravši ih između deset timova.
Po drugi put se ocjenjivala i najbolja kumpanija, tj. najbolje prezentirani i ekipirani tim te najbolja supa po izboru publike.
Nagrada za najbolju kumpaniju pripala je timu "Barbanci" iz Barbana, a ona publike timu "Rekreativo" iz Rovinjskog Sela.
Istarska supa je tradicionalno jelo i piće spravljeno od crnog vina, kruha i začina. Od davnina slovi kao jedan od prepoznatljivih elemenata istarske trpeze.
Sprema se tako da se kriška domaćeg kruha ispeče na gradelama (roštilju), a u bukaletu (vrč u kojem se sprema i iz kojeg se pije supa) stavi se šećer i papar te zalije maslinovim uljem. U tu se smjesu ulije zagrijano vino, pečeni se kruh do pola umoči u vino i tako servira.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!