U Istri prvi festival likera teranina

12.03.2023.

07:06

Autor: Senka Mošnja/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Prvi festival likera teranina

Prvi festival likera teranina

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Balama u Istri održava se prvi festival teranina, likera koji se proizvodi od crnog istarskog vina - terana. Okupilo se 14 proizvođača, ali i mnogo ugostitelja koji to slatkasto piće upotrebljavaju u izradi slastica.

Teran, istarska rakija i začini, to su neizostavni sastojci teranina. Svaki ga proizvođač radi na svoj način.

- Mi imamo naše vino teran, prvo ga kuhamo, dodamo šećer i malo ruma i pustimo da odleži na određenoj temperaturi i zatim dodajemo limun, malo naranče, cimeta, anisa i korijandera, objasnio je Marko Krulčić, proizvođač teranina iz Pazina.

Začini se nikada do kraja ne otkrivaju, ali je jasno da postoji više načina izrade. 

- S cimetom, klinčićima, gorkom narančom, može biti voćni naglasak, može biti naglasak na vinu. Tu se tražimo i ja se nađem u voćnom jer sam uvijek volio maline, kazao je Davor Turković, proizvođač teranina iz Poreča.

Teranino može biti više ili manje jak, više ili manje sladak, više ili manje voćan. U svakom slučaju, kako neki kažu, riječ je o bogatoj porodici proizvoda.

- A ne jedan unificirani proizvod koji je svugdje isti i da se u njemu može uživati jer svaki proizvođač daje drugačiju senzaciju i doživljaj, rekao je Davor Šišović, novinar. 

Doživljaj je i kušanje čokolade, za koju se kakao maslacu najprije doda istarski med.

- Onda dodajem teranina koliko treba da ne bi izgubio viskozitet i onda čekam da kakao maslac napravi kristalizaciju, pojasnio je Vili Radonić, slastičar iz Pule.

I u drugim sljedovima jela koristi se teranino. No, iako mu proizvodnja seže u daleku prošlost, rijetki ga proizvode na veliko.

- Većinom su to male količine i oni to većinom prodaju u svojim destilerijama kupcima koji ih dolaze posjetiti, kazao je Sandi Drandić, direktor Turističke zajednice Bale. 

- Od cjelogodišnje ukupne proizvodnje rakije, a imamo 250 tisuća litara sve skupa. Od toga je samo teranino 150 tisuća, tako da 75 posto proizvodnje bude samo teranino, objasnio je Marko Sekula, proizvođač teranina iz Buzeta.

Traženiji je, očito, od nekih drugih likera. Zato ga u Istri žele brendirati i za sljedeću godinu posvetiti mu još bogatiji festival.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!