Odvjetnički ured zamijenio štalom

16.02.2021.

17:55

Autor: Klara Dujmović/Regionalni dnevnik

Aleš Winkler

Aleš Winkler

Foto: HTV / HRT

Na proizvode uzgajivača ovaca i koza se čeka, dobro ih se plaća i prava su delicija u kojoj uživaju gurmani diljem svijeta. Iako im posao nije nimalo lagan, niti ekonomski visokoprofitabilan - njime su zadovoljni. A neki su se zbog prirode i životinja doselili u Istru.

Zbog koze alpine prije 10-ak godina obitelj Winkler iz Ljubljane se preselila u istarsku stanciju u okolici Marčane, a glava obitelji iz odvjetničkog ureda - u štalu. Trenutno najviše posla ima oko jarenja i kozlića. No, u svemu se izvrsno snalazi. 


- Ja sam iz grada došao na poljoprivredu. Da sam mlad počeo u poljoprivredi, vjerojatno bi sada kukao, ovako ne kukam mnogo. Sam sam ti kriv jer smo ovdje, rekao je Aleš Winkler, kozar iz Stanacije Kumparičke. 


Pravi su posao napravili od nepasteriziranih kozjih sireva. Onaj polutvrdi stoji 260 kuna po kilogramu. 


- Sirevi su došli čak do Amerike, a sada pregovaramo s trgovinama iz Singapura, rekla je Tita Winkler. 

Na glasu je i mlijeko istarske ovce. Valter Vitasović u šali kaže da se u otkupu cijeni kao benzin, za litru dobije deset kuna. 


- Sir je skuplji, ali oko njega ima više posla. Ja mlijeko pomuzem, stavim u laktofriz i moja priča je gotova, rekao je. 


Vedran Macan priču je proširio na proizvodnju sira. Godišnje ga proizvede oko tone i pol i uglavnom proda na kućnom pragu. 


- Cijena od 170 kuna nije prevelika, kada usporedimo ostale sireve na tržištu. Kvaliteta je osrednja i ne vidim razloga da budu jeftiniji, rekao je Macan. 


Veću bi tržišnu vrijednost trebali dobiti nakon zaštite izvornosti ovčjeg sira, a taj je postupak u tijeku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!