Pomoć beskućnicima za lakši korak u bolji život

14.09.2021.

07:00

Autor: Željka Živkoivć/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Osijek: Caritasov Centar za prihvat beskućnika

Osijek: Caritasov Centar za prihvat beskućnika

Foto: Željka Živković/Regionalni dnevnik/IMS / HRT

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika u Osijeku održana je psihosocijalna radionica. Jedna je to u nizu radionica druge godine programa „Resocijalizacija beskućnika - Budimo im podrška na putu do samostalnosti" - koju financira resorno ministarstvo.

Radionica - Resocijalizacija beskućnika

Radionica - Resocijalizacija beskućnika

Foto: Željka Živković / HRT

U Caritasovom Centru za prihvat beskućnika 24 je mjesta. Trenutačno je ondje jedanaest korisnika. Ova im ustanova, uz prenoćište, daje i tri obroka dnevno, uslugu pranja odjeće i higijenske potrepštine. 

- Kroz razne radionice pokušavamo im pomoći da se pronađu, da nađu izlaz iz ove trenutne situacije i da jednostavno pokušaju naći neku drugu alternativu i posvetit se svom životu, govori Olivera Balatinac, voditeljica Caritasovog Centra za prihvat beskućnika, Osijek.

Mnogi su to i uspjeli, no riječ je uglavnom o mladim ljudima do trideset godina. A kada je na leđima pedeset i više, krenuti naprijed nije lako.

Teme radionica biraju njihovi sudionici.

- Najčešće su to teme povjerenja, osamostaljivanja, potrage za grupnom dinamikom, odnosno kvalitetom života koju štićenici u ovom prihvatilištu mogu imati na najboljoj mogućoj razini, naglašava dr. Božidar Popović, psihoterapeut.

Prilika je to da se ljudima u teškim životnim okolnostima koje su ih snašle, pomogne da lakše zakorače u novi, bolji život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!