Nastavlja se saga oko rodne kuće Antuna Gustava Matoša

19.09.2023.

Zadnja izmjena 19:57

Autor: Željka Živković/Dnevnik/B. A./HRT

Rodna kuća Antuna Gustava Matoša godinama propada, a riječ je o golemom kulturno-turističkom potencijalu. Naime, dvadesetak je godina Matica hrvatska zbog duga vodila spor protiv Društva A. G. Matoša. No nakon što se Matica odrekla potraživanja u korist općine Tovarnik, saga se, čini se, nastavlja.

Odricanje prava vlasništva Društva Antuna Gustava Matoša nad kućom u korist općine Tovarnik - pisalo je na pozivu novinarima. No vrlo je brzo postalo jasno da od toga zasad neće biti ništa. Društvo traži da se prvo provede revizija o tome kako su trošili sredstva za obnovu.


- Bude li revizija utvrdila da je navedeni novac namjenski potrošen, predlažemo Matici hrvatskoj da u nacionalnom i svome interesu obustavi neshvatljivu sudsku zapljenu rodne kuće Antuna Gustava Matoša, rekao je predsjednik Društva Željko Anić.


Potvrdi li revizija da je novac trošen nenamjenski, odreknuće u korist općine odmah će biti provedeno u vlasničkim knjigama. Ali ako revizija pokaže da je sve bilo prema propisima, pravo vlasništva zasad će ostati na Društvu. 


Matica hrvatska je pak jasna - u telefonskom razgovoru s predsjednikom Mirom Gavranom doznajemo da tu priču smatraju završenom jer se Matica odrekla svih potraživanja od Društva u korist općine Tovarnik.


Načelnik općine Anđelko Dobročinac ističe da je vlasništvo ključno jer, da ga ima općina, kuća hrvatskog velikana bila bi brzo dovršena.


- Jako puno tu ima stvari. Ja znam da je teško nakon dugogodišnjih sporova donositi neke odluke. U ovoj priči nitko ne smije ispasti poražen, u ovoj priči svi moramo ispasti pobjednici. I to je jedini način i cilj kako se to može riješiti, poručuje Dobročinac.


Ako treba, zatražit će i reviziju, spreman je na sve samo da bi se krenulo naprijed. Jer - vrijeme prolazi.


Kako bi ovu situaciju prokomentirao sam Matoš, možemo samo nagađati, no činjenica je da je njegova rodna kuća, budući multimedijski kulturni centar, još zaključana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!