Osječki sajam automobila omiljeno mjesto susreta, trgovanja i druženja

31.01.2023.

12:42

Autor: Hrvoje Šimunović/M.M./Vijesti/IMS/HTV/HRT

Osječki sajam automobila omiljeno mjesto susreta, trgovanja i druženja

Osječki sajam automobila omiljeno mjesto susreta, trgovanja i druženja

Foto: HTV / HRT

Osječki sajam automobila mnogima je omiljeno mjesto susreta, trgovanja i druženja. Osim posjetitelja iz Slavonije i Baranje, svake ga nedjelje pohode i oni iz udaljenijih hrvatskih krajeva, ali i kupci iz inozemstva. Prodaje se sve - od kućnih potrepština, do alata, odjeće, domaćih namirnica i rabljenih automobila. Iako je zbog inflacije kupaca manje nego prijašnjih godina, osječka autotržnica svojevrsni je primjer otpornog trgovačkog centra na otvorenome.

Onaj tko zna što traži, to će i naći, kaže nam jedan od kupaca na sajmu automobila, mjesta koje naraštaji Osječana u svom stilu nazivaju "Autopija". I tako već punih 60 godina.

- Mi smo to tad zvali stočni sajam, ali su se tada počeli pridruživati, preprodavači automobila i tako je to krenulo, zapravo, u Osijeku i onda kasnijih godina se to preselilo ovdje na bolju lokaciju i, evo, svake nedjelje sam tu, rekao je Marinko Terek, Osijek.

- Dođemo na Auto-pijac, ubiti vrijeme, pojest janjetinu, možda nešto i kupimo ako imamo koji euro, rekao je jedan posjetitelj. 

Za kilogram pečene janjetine treba izdvojiti 26,5 eura ili u staroj valuti 200 kuna. Danas je to za mnoge luksuz, pa nerijetko biraju skromnije zalogaje, poput takozvanih langošica.

Na manje novca u džepovima kupaca žale se i dugogodišnji prodavači na "Autopiji", koji sa sjetom govore o vremenima od prije desetak godina.

Ponuda rabljenih automobila šarolika. Uglavnom se kupuju manja vozila, no odmjeravaju se i primjerci visoke klase. A tko nema za automobil, kupit će gramofonsku ploču. Veliko je zanimanje za izdanja naših pokojnih velikana.

Uz prave je stihove lakše opisati boje, mirise i zvukove osječkoga sajma automobila. Preostaje nam još naviknuti se na novu valutu kako, prilikom plaćanja, ne bismo ostali kratkih rukava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!