Oštra lička zima

09.02.2023.

14:16

Autor: Hrvoje Matejčić/M.M./Plodovi zemlje/HRT

Oštra lička zima

Oštra lička zima

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Snijeg i jutarnji minusi proteklih tjedana vladaju Likom, a kako prognostičari najavljuju hladno vrijeme nastavit će se i idućih dana. Jutarnji minusi, ovisno o području, idu od -10 pa čak do -15 Celzijevih stupnjeva. U takvim okolnostima sve više je problema za ličke stočare. Kako za one kojima je stoka na otvorenom, tako i za one koji je drže u štali. I najmoderniji traktori ujutro jedva upale, a i muzilice se teško pokreću. No, dobra je vijest da se dolaskom Vindije stabilizirao otkup mlijeka u Lici. Ministarstvo poljoprivrede usto i dalje će osigurati subvenciju prijevoza mlijeka iz zabačenih i raštrkanih ličkih sela.

Snijeg, inje i led. Na oko zimska idila koja blagu i ne smeta previše, no njihovim vlasnicima zadaje standardne probleme.

Jutros je u štali nedaleko Korenice bilo -10. Iako Željko ima novi traktor, on se bori s parafinom i osjetljivim senzorima. Kreće redovna jutarnja procedura - skida se poklopac motora i počinje ručno pumpati gorivo u filter. To zna potrajati i do pola sata.

Upornost i snalaženje dio je stočarskog života u Lici, a zimske vremenske nedaće, koje su već pomalo zaboravljene, Ličanima nisu ništa novo ni strano.

- Mi priželjkujemo ovakve zime kad padne snijega i kad su niže temperature, to je za nas normalno. Malo je teže ako puše bura, onda je problematično zbog prilaza zbog osjećaja. Lakše je na ovih minus deset ili petnaest na mirnom nego na nuli kada je jak vjetar, kaže Željko Naglić, OPG Naglić, Korenica.

Željko ima razne sorte goveda, ovce i konje i sve to u ekološkoj proizvodnji. No sve što ima potpis eko, a što nabavlja za dohranu svoje stoke, košta ga preko glave. Vrijednost pak njegovog eko mesa na tržištu daleko je od priželjkivane cijene, pa zato sve što proizvede, za sada i proda.

No od jednog će Željko ipak odustati. Ovčjeg mlijeka. Unatoč ekonomskoj opravdanosti mužnju zbog nedostatka radne snage neće moći održati.

- Do prošle godine smo muzli ovce sada smo odustali od toga jer jednostavno nema tko više, kaže Željko.

Dok se proizvodnja krava-teladi u Lici iz godine u godinu povećava, sve je manje proizvođača mlijeka. I njih su ove hladnoće malo omele u radu.

Trideset grla sementalki od kojih su 20 muzne u novoj štali u Klancu dio su tradicije obitelji Butorac koja unatoč teškom stanju u ličkom mljekarstvu njemu ostaje vjerna.

- Investicije su dosta velike. Dobio sam kredit na pet godina pa me to spasilo inače je ne bi mogao, kaže Ivan Butorac, OPG Butorac, Klanac.


Investicija je velika, još ih čeka vanjsko uređenje dvorišta i stavljanje proizvodnje pod jedan krov. Mlijeko im je vrhunsko no hladnoća utječe na količinu.

Posljednjih mjeseci od kad je Vindija preuzela otkup mlijeka od malih mljekara u Lici, narasla je i otkupna cijena na preko 4 kune. To je dalo mali vjetar u leđa mljekarima, a i skup prijevoz mlijeka od sela do sela i ove će godine subvencionirat županija i ministarstvo poljoprivrede.

- U ovom trenutku procjenjujemo da imamo dovoljno sredstava da to i ove godine isfinanciramo, a osigurali smo negdje oko milijun kuna za ukupne namjene u poticanju održanja proizvodnje mlijeka na području ove županije, rekla je Ana Rukavina Stilinović, pročelnica za gospodarstvo ličko senjske županije.

Jedna bi stvar, kažu u županiji, promijenila trendove pada proizvodnje mlijeka u Lici. Izgradnja mljekare.

- Postoji inicijativa za osnivanje jedne velike mljekare na području ličko senjske županije na tome ćemo raditi kroz ovu godinu i nadam se da ćemo u suradnji s velikim proizvođačima i mljekarama u okruženju i jedinicama lokalne samouprave i ministarstva poljoprivrede zajedno pronaći rješenje kako bi se taj problem trajno riješio, istaknula je Rukavina Stilinović. 

Na žalost unazad deset godina svake se godine bilježi pad proizvodnje mlijeka u Lici. Lani je to bilo za više od 10 posto kad je otkupljeno tek 2,64 milijuna litara. Usporedno prije zadnjega rata Lika je godišnje proizvodila između 20 i 30 milijuna litara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!