'Otok na kraju svijeta'

30.08.2022.

09:26

Autor: Dajana Kruneš/More/HTV

Unije, otok na kraju svijeta

Unije, otok na kraju svijeta

Foto: More / HRT

Za njega kažu da je "otok na kraju svijeta", ali i otok koji očarava ljepotom. "Na kraj svijeta" isplovila je ekipa Mora s djelatnicima Lučke uprave Mali Lošinj.

Oko sat vremena vožnje i stiže se u otočki raj. Ljepota izranja na svakom kantunu. Na na jednom od njih gospođu Sonja i njezina obitelj stavljaju ribu na gradele.

Ulov ribe

Ulov ribe

Foto: ilustracija / HTV

- Ovdje je predivno, ja to zovem 'mali Hawaii'. Ove jedrilice tu - za to smo rekli da je 'Unije bay'. Kud ćete ljepše, ribe, roštilj, plaža, jutarnje ili noćno kupanje, sve imamo i prelijepo nam je, kaže Sonja.

I uistinu je tako. Iskonska priroda i mir, sloboda osvajaju na prvu, i iz godine u godinu privlače sve više gostiju.

U ljetnim mjesecima na otoku je prilično živo. Brod Tijat neumorno već skoro sedam desetljeća prevozi putnike. No, što kada se ulice isprazne i na Unijama ostane svega 50-tak stanovnika.

- Kao i u svakom selu, svega ima. Svi smo vezani jedni za druge, bez obzira na tračeve ili ako vam netko nije simpatičan. Ali vam je potreban i vi ste njemu potrebni i to nekako omekša ljude. Otok vas zapravo išamara i vi se morate prilagoditi, priča predsjednik MV otoka Unije Robert Nikolić.

Imati rivu i struju je dobro, ali gdje su ljudi?

Ivan Deroja

- Ne postoji boljeg mjesta za mene i nema šanse da se mičem odavde, divan je otok, ali fali dosta toga, fali. Problem je što mladi ne ostaju na otoku, to je za zamisliti se i to nek' se zamisle Županija, Zagreb pa nek' vide. Jer imati rivu i struju je dobro, ali gdje su ljudi?, pita Ivan Deroja

Neki odlaze, neki, poput Žarka Mrkobrade ipak dolaze. Prije nekoliko godina metropolu je zamijenio otokom. Bila je to, kaže - dobra odluka. Žele, dodaje - oživjeti mjesto. Jer ni Unije nisu izbjegle sudbinu mnogih hrvatskih otoka - zatvorene škure i portune.

"Povezanost je ključ"

- Mi smo jedan od rijetkih otoka koji ima program održivog razvoja i taj program točno govori što bi trebali napraviti, a to je prije svega u uvali Maračov nova marina i hotel koji bi utjecao na potražnju za poljoprivrednim proizvodima i radnom snagom. A tu je i letjelište Unije koje treba staviti u funkciju. U dogovorima smo sa gradom da će se početi rješavati imovinsko-pravna pitanja oko zemljišta. Ulazimo sada i u Schengen i moramo uhvatiti taj vlak da krenemo naprijed, dodaje Robert Nikolić

Po prvi puta, u sto godina, škola na Unijama, tako je ostala bez đaka.

Žarko Mrkobrada naglašava kako prioritet mora biti povezanost s kopnom: "Povezanost je ključ". 

Vesele se stoga otočani novoj rivi, a iz Lučke uprave Mali Lošinj tvrde kako će ih s kopnom ubrzo povezivati nove i brže linije, čak i prema Italiji. Do tada, reći ćemo samo, otok je ovo vrijedan svake prijeđene milje.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!