Otvoren inkluzivni restoran ustanove URIHO

31.05.2022.

14:32

Autor: Studio4/IMS/M.Š./HRT

Ivana Matošić Buršić

Ivana Matošić Buršić

Foto: HTV / HRT

U Zagrebu je u blizini Autobusnog kolodvora otvoren inkluzivni restoran ustanove URIHO u sklopu projekta "Posao na pladnju". U restoranu će raditi osobe s invaliditetom, a uvjeti rada bit će im potpuno prilagođeni. Projekt će trajati 18 mjeseci, a nakon njega 15-ak osoba s invaliditetom bit će osposobljeno za poslove pomoćnog kuhara.

- Za početak restoran neće biti otvorenog tipa, nego ćemo s obzirom da smo novi na tržištu, onda ćemo se polako uhodavati. Što znači da ćemo prvo krenuti sa programima profesionalne rehabilitacije, odnosno osposobljavanja osoba s invaliditetom , konkretno za zanimanje pomoćni kuhar. Uz to nekako ćemo polako krenuti sa izradom gableca za naše zaposlenike, a onda ćemo se proširiti na tržište recimo na obližnje firme. Recimo ovdje na Radničkoj ih ima dosta. Pa ćemo kroz letke i razno razne druge načine informirati ljude da nam se obrate, ističe rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju URIHO-a, Ivana Matoš Buršić.

- Mi smo u tijeku izgradnje restorana istog tipa na Kajzerici, tako da vjerujem da će u ovim našim objektima raditi do konca godine 50-ak zaposlenika, pretežito osoba s invaliditetom i da će ovo biti održivo na tržištu, kaže v.d. ravnatelja Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Josip Držaić.

- Vlada u kontinuitetu pruža podršku osobama s invaliditetom i kroz projekte inkluzije i kroz projekte zapošljavanja na tržištu rada. U odnosu na 2020u imamo povećanje zaposlenih osoba s invaliditetom u 2021. godini. Očekujemo da će ta tendencija biti i u ovoj godini i zato upravo na današnji dan pozivam sve naše dakle poduzetnike, koji su i obveznici kvotnog sustava da zaista iskoriste mogućnost da involviraju kao poslodavci osobe s invalidtetom na tržište rada, kaže Marin Piletić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!