Pandemija je Liku pretvorila u kraljicu outdoor turizma

21.06.2021.

07:00

Autor: Hrvoje Matejčić/Dnevnik/B.A./HRT

Kajaci su mamac za turiste

Kajaci su mamac za turiste

Foto: Dnevnik / HRT

Pandemija je Liku pretvorila u kraljicu takozvanog outdoor turizma, ponajviše za domaće goste. Uz Velebit, iznimno su posljednjih godinu dana posjećene rijeke Gacka i Lika. Osim kajaka i splavarenja, veliki mamac je najduži i najbrži zip line u zemlji, u Vrhovinama, koji će uskoro - postati još duži...

Malo instrukcija, podjela sigurnosnih pojaseva i prozirni čamci spremni su za plovidbu s gostima Gackom.


- Došli smo isprobati vožnju quadom i kajakom, budući da nismo još to isprobali, pa eto, za promjenu malo aktivnosti, kaže nam jedna posjetiteljica.


- Još je intenzivno zelenilo pa ljudi dolaze ovamo, i još nije jako vruće. Što preferiraju? Kajake obavezno, kaže David Čapljak, stručni voditelj Velebit aktivnosti, Prozor-Gacka.


Rijeka Gacka planinska je brza rijeka pa se njome plovi nizvodno, no na jednoj drugoj ličkoj rijeci, rijeci Lici, veslanje je znatno opuštenije.


- Može se kupati, čista je rijeka, nije brza, ona je praktički stajačica. Ima tu dosta toga što se može pronaći za svakoga, i od roštilja i svega, kaže Mirna Dasović, iznajmljivačica i organizatorica aktivnosti na rijeci Lici, Perušić.


Ako je sve to nedovoljno za pojačani adrenalin u zelenom okruženju, onda su se za maksimalno uzbuđenje pobrinuli u Vrhovinama gdje se na sajli spuštate brzinom većom od 100 kilometara na sat gotovo dva kilometra.


- U planu je još produžetak zip linea i zip line za djecu. U samoj okolini, odnosno u Babinom Potoku, planira se napraviti staza za nordijsko skijanje, ističe Biljana Čudić, animatorica SRC Bijeli Vrh, Vrhovine.


Aktivni turizam u Lici postaje dominantna ponuda, a mladi to vide kao potencijal razvoja.


- Tako smo i mi krenuli s ovim drvenim kućama, uz to smo pripremili kajake, quadove i bicikle, kaže Luka Orešković, vlasnik apartmana i kuća za odmor. 


Iz Otočca i Gacke doline, kaže, neće otići:


- Ne, ne, tu planiram ostati cijeli život.


Pandemija je ličku tzv. outdoor turističku ponudu dobro pozicionirala, a gosti sve dulje u njoj uživaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!