Dvanaest žena i jugo u jedrima

25.03.2023.

06:30

Autor: Dorina Tikvicki/More/HRT/A.S.

Jedriličarke

Jedriličarke

Foto: More / HRT

Dvanaest žena, dvadeset metarski maksi, jugo u jedrima, smjer jugoistok, cilj 2. pulska full moon regata! Pedeset milja od Izole do Pule jedina šansa za trening i međusobno upoznavanje jedriličarski skupljenih iz 9 europskih zemalja. Izazvala ih je iskusna skiperica Petra Kliba, koja je s 19 već sama oplovila svijet.

Sa Steffi i Melanie prejedrila je Atlantik i Baltik, s Vanom se nadmetala u match raceu. S obale Baltika stigla je Liga, iz Švedske Clara, a iz Austrije Julija za kojoj je puno jadranskih regata. I na kraju šećer - dame koje to nisu planirale i pulske mame s Bunarine koje su na jedrenje dovele djecu a onda zapele i same! 

- Ne znaju se, upoznaju se na brzinu, to ćete raditi danas na brodu. Imate 9 sati vremena da to naučite, sutra je regata i to morate znati, rekla je Petra Kliba, jedriličarka. 

- Zaista smo jedrile i forsirale, ali smo se i zabavljale. Osobito nas dvije koje su morali razdvajati jer smo se previše smijale, kazala je Melanie Aalburg iz Njemačke. 

- Moj djed je bio jedriličar, a ja jedrim cijeli život, sa svojom sestrom, prijateljima, roditeljima, u raznim ženskim timovima. Naravno i s Petrom preko Atlantika, dodala je Steffi Edeler iz Nizozemske. 

- Drago mi je da sam u svojim prošlim jedriličarskim godinama imala sreću jedriti s Petrom i jako me veseli što me ponovno pozvali jedriti sa sobom u ovom velikom projektu, izjavila je Vanna Vlastaki iz Grčke. 

- Kad sam čula da Petra poziva djevojke na ovo iskustvo, bila sam tako uzbuđena da sam joj poslala poruku u 2 sata iza ponoći, poručila je Liga Platais iz Latvije. 

- Od 2007. sam na Jadranu kao skiperica. Sudjelovala sam u mnogim regatama u Hrvatskoj. Ovdje sam gotovo kao doma! Inače sam skiperica na brodu s muškarcima, pa je ovo posebna situacija za mene, samo sa ženama na brodu, rekla je Julia Koch iz Austrije. 

- Ne mislim da je puno žena ovdje. Bila sam u različitim timovima, pa i na svom radnom mjestu. Mislim da je jedini ključ – poštovanje, kazala je Viktoria Galla iz Mađarske. 

- Dolazim iz tipične švedske jedriličarske obitelji. Moji roditelji su jedrili, osobito tata koji se puno natjecao, profesionalno i amaterski. Dakle, vjerojatno nisam imala drugog izbora, izjavila je Clara Svensdotter iz Švedske. 

Nakon noćne regate na kojoj je očekivano slavio najveći CleanSportOne s 12 žena praćenih nenametljivo muškim okom vlasnika broda, slijedilo je dnevno odmjeravanje snaga s Kvarnerom. Prema Cresu malo je nedostajalo vjetra, što je odlično odgovaralo novopečenim jedriličarkama.

Različite priče su ih odvele u jedrenje


Ines je iz Zagreba u Pulu potjerao potres, Lena se iz Njemačke već preselila na Jadran, rođena Sarajka dugo je na pulskoj adresi a prema vlastitom priznanju pomalo tvrdoglava Tatjana, morala je popustiti pred jačom od sebe! 

- Trebalo je malo olakšati, Petra nije dala, ne tu je bilo ne možeš tako nego moraš ovako. Meni je na moru lijepo i tu je sloboda, mir i lijepo mi je, rekla je Tatjana Modrušan.  

- Pa bila sam na jedrilici i prije ali nikad nisam naučila jedriti i onda hajde došao potres i rekla sam sad je vrijeme da upoznam Petru. Znala sam za Petru u teoriji i rekla idem se ja odmoriti na Bunarinu. Idem na jedrilicu u siječnju i tako smo počeli zajedno jedriti i evo me ovdje, rekla je Ines Hudobec. 

- Ja oduvijek volim more i želim uživati u slobodi koju more pruža i zemlju vidjeti jedreći! Ne volim motorne brodove jer su previše glasni. Uživam u osjećaju vjetra i jedrenja, izjavila je Lena Borcherding iz Njemačke.

- Ja sam rođena Sarajka iako sam u Hrvatskoj cijeli život i obožavam more, tako da ljubav prema moru je oduvijek! S Petrom sam počela ovdje ozbiljno jedriti, kazala je Azra Šljivo iz Sarajeva. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!