Pljočkanje u Registru dobrih praksi UNESCO-a

01.12.2022.

21:42

Autor: Hina/E.P.C.

, istarska pučka pastirska igra "pljočkanje"

, istarska pučka pastirska igra "pljočkanje"

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Istarska pučka pastirska igra pljočkanje upisana je u Registar dobrih praksi UNESCO-a, u sklopu međunarodnog programa za očuvanje tradicijskih igara, izvijestilo je Ministarstvo kulture i medija.

UNESCO-ov Međuvladin odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine pozitivno je ocijenio multinacionalnu nominaciju u kojoj sudjeluje i Hrvatska s pljočkanjem te u Registar dobrih praksi UNESCO-a upisao i Tocat festival tradicijskih igara.


Multinacionalnu nominaciju Tocat festival tradicijskih igara za Registar dobrih praksi UNESCO-a inicirala je Italija, a pridružila joj se Hrvatska zajedno s Belgijom, Ciprom i Francuskom.


Tocat je zajednički program za očuvanje tradicijskih igara i sportova koji se razvijao tijekom godina zahvaljujući međunarodnoj mreži zajednica, grupa i pojedinaca, uključujući nositelje tradicijskih igara i sportova, uz potporu lokalnih, nacionalnih i međunarodnih institucija i udruga. 


Hrvatska se mreži pridružila sa tradicijskom pučkom igrom pljočkanje koja je geografski zastupljena u Istri, gdje ju kao krovna udruga njeguje Istarski Pljočkarski Savez (IPS). 


Pljočkanje je pučka pastirska igra kojom su pastiri, uglavnom djeca, kratila vrijeme čuvajući stoku, a nazvana je prema glavnom rekvizitu -  pljočki  - plosnatom kamenu veličine dlana. Uz pljočku, za igru je potreban i jedan kamen veličine šake zvan pljočkaš, bulin ili balin. Cilj igre je pljočku baciti što bliže bulinu i tako dobiti punat (bod), a potrebno je sakupiti onoliko bodova punti, koliko je dogovoreno na početku igre.  

Prva međunarodna radionica o dobrim praksama zaštite pljočkanja održana je u Svetvinčentu 2019. Na inicijativu Istarskog pljočkarskog saveza 2020. godine održan je webinar na temu Tradicijski sportovi i igre u kontekstu turizma koji je okupio partnere iz nominacijske mreže.


Istarski pljočkarski savez (IPS) regionalna je mreža nevladinih organizacija (sportski i klubovi za starije osobe), koje su identificirane kao nositelji: Pljočke sports club (Špk) Agroturist, Pljočke club (Pk) 45 Paralela, Pk Škrilja, Pk Radigoza, Pk Marčenegla, Pk Lanterna, Pk Sveti Petar, Špk Murine, Spk Sutivanac i Žminj. 


Proces promicanja Tocatja uključuje rastuću mrežu sudionika, koji se identificiraju u zaštiti pljočkanja, kao izraza vlastite nematerijalne kulturne baštine. Ta Tradicionalna zajednica igara uključuje igrače, obrtnike, promicatelje, volontere, stručnjake i široku mrežu dionika koji djeluju na nacionalnoj i međunarodnoj razini. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!