Počinje dugonajavljivan proces izmuljivanja Trakošćanskog jezera

21.03.2022.

07:00

Autor: Ivica Grudiček/T.V./Plodovi zemlje/HRT

Trakošćansko jezero isušeno je i počinje dugonajavljivan proces izmuljivanja

Trakošćansko jezero isušeno je i počinje dugonajavljivan proces izmuljivanja

Foto: HTB / HRT

Trakošćansko jezero isušeno je i počinje dugonajavljivan proces izmuljivanja. No prije nego li bageri upale motore treba prokopati šumski put i pripremiti deponij za dvjesto tisuća kubičnih metara mulja. Naš Ivica Grudiček i čakovečka ekipa provjerili su kako teku radovi i zašto će naposlijetku ribljeg fonda ipak biti manje nego je planirano?

U Trakošćanskom jezeru vode više nema - tek potok Čemernica uz petnaestak pritoka brazda nakupljeni mulj koji je nerijetko dublji i od dva metra. Zapadni se pak dio jezera pregrađuje barijerama.

- Prostor veličine tri hektara, od 17 hektara jezera ukupno, mora se pregraditi privremenom zemljanom barijerom da se na tom dijelu osiguraju močvarni uvjeti s obzirom da je tu zaštićeno stanište, objasnio je Danijel Bunić, Vodnogospodarski odjel za Muru i gornju Dravu.

Prije samog isušivanja tone i tone ribe premještene su u obližnja jezera.

- Uspješno smo prebacili svu autohtonu ribu u naše ribnjake kojima gospodarimo, nadamo se da će radovi što prije završiti kako bi riba bila vraćena u prvobitno stanište. No ono što nas zabrinjava je da li će ukupna količina ribe biti prebačena u jezero jer se cijeli hranidbeni lanac prebacio u te ribnjake, koncentracija ribe je puno veća, stanovnici jezera su bile i vidre koje nam već sada rade štetu, kaže Velimir Sekol, ŠRK Trakošćan Bednja.

No da bi se jezero izmuljilo - potrebno je napraviti šumski put i deponij gdje će do jeseni biti dovezeno dvjesto tisuća prostornih metara mulja.

- Put je dug dva kilometara i proširujemo ga na šest metara da se može prolaziti s teškom mehanizacijom. Trenutno je angažirano osam ljudi s četiri dempera i buldožerom, rekao je Mario Graberec, glavni inženjer.

Za mjesec dana, ako vrijeme posluži, počinje i konačno izmuljivanje - koje se mora napraviti do jeseni.

- U planiranom intenzitetu od 35 tisuća do 45 tisuća kubika sedimenta mjesečno ćemo izvaditi i do kraja rujna to sve napraviti, najavio je Bunić.

I upozorenje za kraj - iako dno djeluje privlačno za fotografiranje i hodanje - ta avantura je - vrlo opasna.

- Naizgled izgleda čvrsto, ali to je kao živo blato i vrlo je lako duboko propasti, istiće Bunić.

Pa u ovoj novoj vizuri bisera Hrvatskoga zagorja uživajte s uređenih sigurnih puteva uz jezero.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!