Policijski psi i njihovi vodiči - prijatelji i kolege

22.11.2021.

20:32

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Jelena Šarić/E.P. C.

Policijski psi i njihovi vodiči - prijatelji i kolege

Policijski psi i njihovi vodiči - prijatelji i kolege

Foto: HTV / HRT

Policijski psi nebrojeno su puta dokazali koliko su važni u borbi protiv kriminala. S njuhom koji je deset tisuća puta jači od ljudskog, lako otkrivaju primjerice drogu ili eksploziv. Osim toga, čuvari su naših granica i tragaju za nestalima. Priču o njima pripremila je novinarka Jelena Šarić

Kad Franz krene u akciju, kriminalci nemaju šanse. Njihovi ugrizi nisu nimalo neopasni, stoga se policija psima koristi za napad samo u iznimnim situacijama.


- Kad puštamo psa bez zaštitne košare, bez povodca, onda su ispunjeni uvjeti za uporabu vatrenog oružja, jer je pas jednostavno izjednačen sa uporabom vatrenog oružja, ističe Danijel Barišić, policijski službenik za obavljanje poslova školovanja pasa.Policijski psi poput Franza imaju neprocijenjivu ulogu u zaštiti državne granice i sprječavanju nelegalnih prelazaka.


- Imate dosta nepristupačne terene gdje nijedna tehnika ne pomaže, gdje ljudska noga teže kroči, ali pas to odrađuje bez problema. Na velikim daljinama osjeća i trag i miris i gdje se ta osoba zbilja sakrila, rekao je policijski službenik Ivan Križić, zadužen za metodologiju i taktiku uporabe službenih pasa.

Kujica Snoopy, noćna mora krijumčara droge

Kujica Snoopy, noćna mora krijumčara droge

Foto: Dnevnik/HTV/IMS / HRT

Njuška kujice Snoopy noćna je mora krijumčarima droge.


- Snoopy je službeni pas za detekciju droge, on nam je došao iza azila, radi detekciju zatvorenog prostora, otvorenog prostora, detekciju na vozilima i detekciju na prtljazi, kaže Zvjezdana Kušter, instruktorica u Centru za obuku vodiča i dresuru službenih pasa.


To mogu samo najbolji - oni koji prođu strogu selekciju i završe školovanje. Jedna od prvih lekcija je njuškanje.


- Radimo, družimo se zajedno svaki dan i sretni smo zajedno, rekao je Danijel Barišić. 


Zvjezdana Kušter kaže kako policijski psi zaista policajcima koji ih obučavaju postanu članovi obitelji. 


- Oni  su nam i prijatelji i kolege i oni nikome neće izlajati ono šta ste mu povjerili, rekla je.


Tijekom službe, koja za policijskog psa traje u prosjeku 8 godina, psi i vodiči stvore neraskidivu vezu jer zajedno i žive i rade. Zbog toga vodiči većinom udome svojeg psa nakon njegova umirovljenja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!