"Ne moram umrijeti da bih živio u raju, ja već živim u raju"

18:18 / 31.07.2021.

Autor: Ivona Zadro/Iva Hren/Odjel web i multimedija

Danilo Latin

Danilo Latin

Foto: Ivona Zadro/Iva Hren / HRT

Ribarenje nije lagan posao, ali daje osjećaj slobode i mira, rekao je poznati Umaški ribar Danilo Latin. Poručio je kako uživa u morskim prostranstvima, a najdraži susret mu je bio onaj s velikim kitom. Najteži trenutak u životu mu je gubitak prijatelja ribara. Danilo je kazao kako ga je taj događaj promijenio, jer nije mogao spasiti prijatelja, a spasio je mnogo drugih ljudi. 

Danilo Latin treća je generacija ribara u svojoj obitelji. Otac i djed su mu bili ribari, a on je već s trinaest godina počeo ribariti i to sa svojom majkom. Živio je i u Australiji i to tri godine, ali vratio se zbog ljubavi prema moru i svojoj domovini.

Danilo je u mladosti ribario sa svojim kolegama, a danas većinom ide sam ili u društvu supruge. 

Izlazi na more u večernjim satima, te ostaje sve do jutra. Kaže da na brodu postoje samo dva izvora zvuka - šum vode i pjev ptica.

- Ne moram umrijeti da bih živio u raju, ja već živim u raju, poručio je.

Njegov ulov se može naći u ribarnicama diljem Italije, jer kako kaže, u Hrvatskoj ljudi slabo konzumiraju ribu i prodaja je neisplativa.

Danilo je svoju hrabrost pokazao mnogo puta, ali i strah za njega nije nepoznat osjećaj. Prošao je mnoge oluje, pijavice, velika nevremena. Susreo se i s morskim psima.

- Bili smo metar od njega i poslije prvog susreta dobio sam informaciju da je to morski pas slon, koji nije agresivan i hrani se planktonima, tako da su drugi susreti bili još ležerniji.

Danilov najveći ulov je kornjača s oklopom od 1.45 metra, te bucanj od 80 kilograma. Umaški ribar kaže da nema ljepšeg prizora od kita koji izranja iz mora.

- Izronio je između Savudrije i Pirana, između mene i sunca. Odsjaj sunca na njegovoj vlažnoj koži, to je nešto najljepše što sam vidio, rekao je.

Danilo planira ribariti sve dok ga zdravlje služi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!