Prelog dobio medomat

17.03.2023.

08:15

Autor: Sandra Špoljar/Regionalni dnevnik/HRT/A.V.

Prelog dobio medomat

Prelog dobio medomat

Foto: HTV / HRT

Stanovnici i posjetitelji međimurskoga grada Preloga koji žele kupiti pravi, domaći med više ne moraju obilaziti okolne pčelare. U središtu grada postavljen je - medomat. Na takav način prodaje odlučio se tamošnji pčelar Mladen Punek kako bi staklenke domaćega meda kupcima bile dostupne svih sedam dana u tjednu. Prvih dana prodajom je prilično zadovoljan.

Mladen je o postavljanju medomata razmišljao već nekoliko godina. No s obzirom na to da je riječ o investiciji od gotovo deset tisuća eura, u realizaciju je krenuo tek nakon što je putem Programa ruralnog razvoja osigurao većinu potrebnog novca.


- Pa sam aplicirao na Fond EU, pa uspio proći na natječaju tako da sam s tim sredstvima ga kupio i još sam nešto svoje dodao, rekao je vlasnik medomata Mladen Punek


Cijena meda ovisi o njegovu podrijetlu i količini i kreće se od šest do deset eura po staklenki. Blagajna medomata je fiskalizirana.


- Ja sam u paušalnom porezu pa ćemo vidjeti kolika će biti prodaja, po tome ću platiti porez, objasnio je Punek. 


Postavljanje medomata svidjelo se i građanima.


U gradskoj upravi zadovoljni su što poljoprivrednici samoinicijativno pronalaze načine za približavanje svojih proizvoda kupcima.


- Mislim da će se još netko na to odlučiti. To je dobro za nas. Bliže je ljudima, a i pokazuje da i ta poljoprivredna proizvodnja još uvijek živi i kod nas u Prelogu koji je ipak više poznatiji po gospodarstvu, po tvornicama, kazao je glasnogovornik Grada Preloga Željko Sokač


Pčelar Mladen Punek ne krije da je ideju za medomat dobio od jednog proizvođača bučina ulja iz okolice Čakovca, koji već nekoliko godina u Prelogu ima svoj uljomat. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!