Prema kojim se pravilima Katoličke crkve proizvodi misno vino?

05.10.2025.

08:19

Autor: Ivica Grudiček/Pe.F./Vijesti/HRT

Neizostavno mjesto u crkvenoj liturgiji ima vino. Ipak, vino koje se koristi za euharistiju razlikuje se od onoga komercijalnog. Riječ je o misnom vinu koje se proizvodi i čuva prema posebnim pravilima Katoličke crkve.

Boris Novak jedan je od najpoznatijih međimurskih vinara, koji osim komercijalnih butelja, proizvodi i misno vino. Drži se strogih pravila koje propisuje Crkva.


 - Misno vino mora biti iz grožđa, prirodno, ne smije se dodavati arome ni šećer, ne smije se oduzimati ili dodavati kiseline, rekao je Boris Novak iz naselja Banfi u Štrigovi.


Za razliku od vina koje kupujemo u trgovinama i restoranima, misno se vino ne podvrgava postupcima poput aromatiziranja ili miješanja s drugim sortama. Mora biti čisto i prirodno jer simbolizira krv Kristovu.


 - Ono što je temeljno je da vino mora biti od loze, da mora biti prirodno fermentirano i bez dodataka aroma, sokova, drugih voća, što je u komercijalnim vinima dopušteno, objasnio je Silvio Košćak, župnik župe sv. Jurja mučenika u Svetom Jurju u Trnju.


Dodatnog se šećera ne smije stavljati osim u slučajevima izuzetno loše vinogradarske godine.

- Imam zanimljivost iz povijesti 1967. godine. Jedna je biskupija iz Indije, s obzirom na to da su imali malu količinu šećera u moštu, pitala Vatikan smiju li dodati šećer u mošt i s obzirom na to da je takva situacija i da je Crkva uvijek brinula ne samo o čistoći vina za Euharistiju nego i o potrebama vinogradara i podrumara, dopustila je da se smije dodavati 10 do 12 posto šećera u mošt da bi se započela fermentacija, a sve zato da bi se postiglo stabilno vino. Također, neki dokumenti govore da treba imati 8 do 14 posto alkohola, ispričao je župnik.


Misno vino mora biti posvećeno, uz dozvolu Biskupije. Nekada su župe imale svoje vinograde, danas većinom to vino proizvode privatni vinari.


- Imamo vinara koji proizvode, odnosno prodaju vino kao misno vino i nastoje se uvijek držati toga, jer činjenica je da misno vino ne bi trebalo biti uvijek ono koje je najbolje vino, nego ono koje zadovoljava neke propise. No sva vina su više manje, pogotovo kod nas u Međimurju, ne dobra nego izvrsna. Svećenici danas koriste uglavnom bijela vina, s obzirom na to da crna vina zahtijevaju malo više čišćenja, rekao je župnik.


No malo se vinogradara na kraju odluči za proizvodnju misnih vina jer zahtijevaju dosta pažnje i odgovornosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora