Frangere pane u Solinama
Foto: HTV / HRT
Nema kneževske ni grofovske porodice u Hrvata, koje bi vladanje bilo tako ogromno i prostrano, kao što je bila državina knezova krčkih ili potonjih Frankopana. Ovim zapisom hrvatskog povjesničara Vjekoslava Klaića, započinje Tomislav Beronić svoju knjigu Frangere pane u kojoj kroz 34 priče prati 17 naraštaja najmoćnije velikaške obitelji na hrvatskom tlu.
Počevši od Gradeca kod Vrbnika, jednom od prvih posjeda knezova Krčkih iz 12. stoljeća i od uvale Soline, podno drevnoga Dobrinja. Malo ribarsko mjesto Soline spominje se 1230., a poznato je po velikoj uvali koja obiluje ljekovitim blatom, na mjestu gdje su se još u rimsko doba nalazile solane po kojima je i dobilo ime.
Općina Dobrinj danas ima oko 2200 stanovnika u dvadesetak naselja, a u samim Solinama živi tek 80-ak stalnih stanovnika. Prema riječima Borisa Latinovića iz TZ Općine Dobrinj tijekom ljeta taj se broj umnogostručuje - godišnje imaju 420.000 noćenja, a 10 posto se odnosi na Soline. Pokušavaju ponuditi vansezonske aktivnosti - biciklizam, gastronomiju, hiking.
Tako je nastala priča o Vrećici krčke soli, jedna od 34 priče o Frankopanima u knjizi Frangere pane autora Tomislava Beronića, koji su svoje prve posjede podigli upravo na Krku još u 12. stoljeću. Bijahu tad knezovi Krčki, a obogatili su se baš proizvodnjom i trgovinom soli.
Priča o Vrećici krčke soli
Foto: HTV / HRT
- U Solinama su izvlačili sol, pakirali u bačve, vreće i prodavali u Vinodolu, Senju, Krku i u Veneciji. Htio sam na simboličan način oživjeti frankopansku tradiciju ovdje u Solinama i sve se zavrtjelo kao tornado. I priča je tu, priča književnik Tomislav Beronić. A sve lokacije i povijesne okolnosti u knjizi autentične su ili su dio narodne predaje.
Frangere pane - trgati kruh
Bulom pape od 1405. godine, tadašnjim knezovima krčkim, Nikoli 4. Krčkom je priznato srodstvo sa patricijskom porodicom Frangepani iz Rima i dobili su novi grb gdje dva lava lome kruh sa križem u sredini. A projekt Frangere pane savršeno upotpunjuje „Frankopanska trpeza" jer valja pokazati kako su živjeli i blagovali knezovi krčki te da je priča ta koja, uz kvalitetu, prodaje proizvod.
Frankopanska trpeza i pivo
- Rado smo se priključili ovom projektu koji bi mogao pokrenuti ne samo naš kraj nego područje od Modruša do Krka. Zbog toga smo za trpezu pripremili kozji sir u maslinovom ulju. To je baš veza krčkog maslinova ulja i sira koji je proizveden u Lici, na obroncima Kapele, kaže Hrvoje Herceg.
Na Frankopanskoj trpezi našlo se i pivo koje izrađuju Ivan Milašin i Darko Ribić iz Karlovca. Uz ono u redovitoj ponudi - Kob, Crnu čarobnicu i Anisu, osmislili su i jedno prigodno za ovu priču. Radi se, kaže Milašin - o posebnom 'gruitbeer' stilu piva s medom koje bi se uklopilo u doba u kojemu su Frankopani živjeli.
Tako se u Solinama na otoku Krku u sklopu turističke ponude uprizoruje povijest, da svaki posjetitelj osjeti dublju povezanost s ovim otokom i mjestom u kojemu su knezovi krčki nekada davno brali sol.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!