Kapitalni projekt Putovima Frankopana, nakon obonove kaštela diljem Primorsko-goranske županije i uređenja interpretacijskih centara, dobiva i gastro dimenziju. Rekonstruiraju se stari recepti i nastaju jela iz doba Zrinskih i Frankopana. Danas je predstavljen frankopanski kruh frangipane.
Frangipane - kruh kakav se jeo na dvorovima Zrinskih i Frankopana. Originalan recept ne postoji pa se poznati riječki pekar uhvatio istraživanja i rekreirao recepturu. Kiselo tijesto, spora fermentacija, kombinacija pet različitih žitarica, no, bez pšenice.
- Pšenica, koja dominira danas, u doba Frankopana i u cijelom srednjem vijeku nije uopće postojala, znači heljda, krupnik, zob. raž i ječam su osnovne žitarice ovog kruha, kaže Ranko Lipovšćak, pekar.
- Ima jednu posebnu integralnu strukturu, to su teški kruhovi. Brašno se nije prosijavalo, bili su zasitni kruhovi i kruh je morao biti osnovna hrana koja drži čovjeka čitav dan, dodaje Lipovšćak.
Kruh je u ono vrijeme zauzimao posebno mjesto na stolu, a gastronomija je bila važan dio života Zrinskih i Frankopana.
- Uz ratovanje, blagovanje, hrana je bila važan dio svakodnevice u kojem su oni uživali, i tada su kao i danas bili su cijenjeni njihovi vrhunski kuhari koji su čak posuđivani iz dvorca u dvorac kad je bila neka posebna svečanost,kaže Marina Medarić, zamjenica primorsko-goranskog župana.
Recepti iz vremena Frankopana većinom su zagubljeni ili ne postoje pa ih naši poznavatelji hrane, istražujući razne zapise i ondašnji način života, pokušavaju rekonstruirati.
- Upravo kroz ovakve aktivnosti smo postigli da se lokalno stanovništvo i proizvođači uključe i koriste brend Fankopana. U sklopu projekta koji je bio vrijedan 64 milijuna kuna napravili smo osam interpretacijskih centara diljem županije, od Gorskog kotara preko Vinodolske doline do Krka. Centri su u funkciji, a mi i dalje nastavljamo s uključivanjem lokalnog stanovništva, lokalne zajednice, kaže Sonja Šišić, pročelnica UO za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ.
Tako će se, nakon frankopanskoga kruha, ovih dana predstaviti još jedan novi proizvod - Frankopanska torta.